Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september 2019

  Mot satta mål på Alstrums gård

  Var sak på sin plats och ett tydligt mål framåt. Med ett tydligt mål i sikte har Henrik Nissen på nio år utvecklat köttgården i Värmland.

   För nio år sedan tog han över driften på jordbruket. Sedan dess har arealen ökat och koplatserna fördubblats.
  För nio år sedan tog han över driften på jordbruket. Sedan dess har arealen ökat och koplatserna fördubblats. FOTO: Mari Nälsén

  Sedan Henrik Nisser tog över driften av Alstrums gård för nio år sedan har han varit på väg mot 200 kalvningar i dikobesättningen av tung köttras. Än är han inte där men tack vare målmedvetenheten och ett välskött företag blev han årets nötköttsföretagare i Värmland 2019.

  Stallarna som rymmer 400 djur är tomma. Djuren går på naturbete och ska inte tas in riktigt än.

  – Det är lite märkligt det där, på våren längtar man så efter att få släppa ut djuren men när hösten kommer är man lika ivrig att få in dem, säger Henrik Nisser och skrattar samtidigt som han spanar efter sina djur som betar längre ned i hagen.

  Han tog över driften av gårdens lantbruksdel för nio år sedan. Det var inte helt självklart utan han arbetade utanför gården på Fortum som ingenjör.

  – Jag visste hela tiden att möjligheten att ta över fanns.

   Henrik Nisser blev årets nötköttsföretagare i Värmland 2019.
  Henrik Nisser blev årets nötköttsföretagare i Värmland 2019. FOTO: Mari Nälsén

  Dubblat koplatserna

  I dag driver han lantbruket medan hästverksamhet och Bed and breakfast fortfarande drivs av föräldrarna som också äger gården. När Henrik Nisser tog över driften fanns 200 koplatser och inte alls den areal på 550 hektar som han nu arrenderar.

  – Jag har dubblat koplatserna och ökat arealen av främst naturbete, berättar han.

  Målet är 200 kalvningar årligen och dit är det inte långt kvar. Förra året låg siffran på 153. Gården är en kravgård och besättningen består av tung köttras som charlolais, limousin och simmental med tonvikt på den senare. Alla tjurkalvar säljs vid avvänjning.

  – Det är en målanalys jag gjort, jag har inga stallar för att föda upp tjurar. Det finns andra som kan göra det bättre och billigare.

  Alla kvigkalvar betäcks och får minst en kalv innan slakt vid 35 till 40 månader. Hälften av besättningen kalvar på våren och den andra halvan på hösten. Djuren föds upp enbart på gräs.

  – Jag har inte så bråttom med ungdjuren, jag betäcker när de har rätt vikt och det innebär att de ibland hunnit bli 30 månader vid inkalvning, säger Henrik Nisser.

   Tung köttras med ett mål på 200 kalvningar årligen. Snart är Henrik Nisser där.
  Tung köttras med ett mål på 200 kalvningar årligen. Snart är Henrik Nisser där. FOTO: Mari Nälsén

  Fodersystem

  De 550 hektaren arrenderar han av föräldrarna men också av ett tiotal andra markägare. Hälften är naturbete och ligger i utkanten medan den odlade marken ligger i mitten, nära stallar och gårdscentrum. Normalt sett odlas vårvete för avsalu men i spåren av torkan 2018 är det nu enbart gräs och helsäd, en blandning av foderraps, ärtor och rajgräs, som odlas.

  Något som Henrik Nisser funderat mycket på genom åren är ett bra fodersystem. Det har han hittat och det är av det ovanligare slaget.

  – Jag vet åtminstone ingen annan i Värmland som har den kombination som jag har.

  Systemet är en traktor med slåtteraggregat på sex och en halv meter som all vall slås med. Sedan kopplas det av och traktorn utrustas med en frontsträngläggare och en rundbalspress och efter den en upplastarvagn.

  – Vi pressar alla balar utan plast och kör hem dem. Där har vi en tubinplastare och plastar in balarna som en limpa med alla balar, berättar han.

  Fördelarna med systemet är många, främst används inte så mycket plast men också att vallskörden klaras av på två man och inget lagringsutrymme behövs.

  Han får fortfarande en del hjälp av sin far och Henrik har en medarbetare på deltid.

  – Det är jag och en mjölkgård i närheten som delar på henne. Det fungerar väldigt bra, säger Henrik Nisser. Jag hade tur när jag skulle rekrytera och hittade rätt direkt.

  Henrik Nisser

  Driver jordbruksdelen av Alstrums gård

  Ålder: 38

  Besättning: 200 dikor av tung köttras

  Areal: 550 hektar arrenderat

  Bolagsform: Enskild firma

  Omsättning: 3,6 miljoner

  Vinst: 600 000 efter att lönerna betalas ut

  Om att ha blivit årets nötköttsföretagare i Värmland:

  – Väldigt förvånad men ett kvitto på att jag är på rätt väg.

  Tre tips till andra jord- och skogsföretagare

  Nyttja de resurser du har, både överkapacitet och underkapacitet är kostsamt.

  Slår ett slag för lean lantbruk – trevligt att jobba med och man får ned målen på pränt och som sedan kan följas upp.

  Ifrågasätt vad du är bra på, vad kan bli bättre och vad gör någon annan ännu bättre?

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen