Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 januari 2018

  Tvåarmad energiskördare tar form

  Skogsmaskinen Cintoc växer fram i Västerbotten. Projektet har nu fått ett EU-stöd för att färdigställa skördaren som inte liknar någon annan.

   Den tvåarmade skördaren ska gå i sena röjningar och tidiga gallringar. Lennart Olofsson, vd för Cintoc, tror på en säljstart innan år 2020.
  Den tvåarmade skördaren ska gå i sena röjningar och tidiga gallringar. Lennart Olofsson, vd för Cintoc, tror på en säljstart innan år 2020.

  Cintoc är en tvåarmad energi- och biomassaskördare som buntar materialet till långa stockar. Maskinerna ska främst gå i täta bestånd av sena röjningar eller tidiga gallringar.

  Tekniken med två armar bygger på att den bakre jobbar automatiskt. Den hämtar upp ett knippe avverkade stammar framför maskinen, direkt från det ackumulerande aggregatet på främre kranen, och lyfter det bakåt. Knippet läggs i en uppsamlingsenhet och när det finns tillräckligt med material hamnar det i buntningsfickan. Där pressas det ihop av ett antal gripklor och kan sedan läggas av bakåt eller åt sidan. Buntarna hålls samman med hjälp av band av hampa.

  Processen är fortfarande något hemlig eller inte helt färdigutvecklad men tanken är i alla fall att buntarna ska bli sortimentsrena, med barr och löv för sig eller blandade för energiråvara.

  Fylla buntarna

  – Föraren har framför allt två uppgifter, dels att avverka och dels att se till att buntarna blir fyllda.

  Det säger Lennart Olofsson, vd för Cintoc. Företaget har nu fått 30 miljoner kronor från EU och med 20 miljoner i privat medfinansiering ska man nu ta fram prototyper.

  Lennart Olofsson är skogsägare med en bakgrund i industrin. Tanken på en maskin kom när han gick och röjde i ett tätt, eftersatt bestånd. Han har gått grundligt till väga med en teoretisk förstudie under flera år där man tittade både på teknik och ekonomi.

  Därefter byggdes en testmaskin på en begagnad drivare. Vad det blir för grundmaskin i slutänden är dock inte klart.

  – Den tidigare basmaskinen var för stor samtidigt som den hade för låga oljeflöden. Det är många aggregat som ska gå samtidigt.

  Testmaskinen har ett klippaggregat men på den färdiga maskinen ska man använda sågsvärd för att avverka.

  Försäljningsstart snart

  Från i somras pågår nästa etapp, att ta fram prototyper. Det ska vara klart 2020 och då ska nästa skede med produktion och försäljning redan vara igång.

  Under arbetet hittills har såväl Skogforsk som entreprenörer och representanter från flera bolag varit delaktiga.

  Enligt Lennart Olofsson ska maskinen kunna producera mellan 12 och 15 kubikmeter (fastmeter under bark) i timmen vid en medelstam på 20 liter och 25 kubikmeter vid en medelstam på 55 liter.

  – Avverkningen går 25 till 30 procent snabbare än med en konventionell maskin och skotningen blir 40 procent effektivare.

  Till det kommer en effektivare vidaretransport tack vare att materialet är hårt packat.

  Upp till två bitar

  En bunt väger runt 500 kilo och har en max diameter på 60 centimeter. Längden är 5,1 meter och det är också den som avgör vilka bestånd maskinen kan gå i.

  – Konceptet fungerar bara upp till två bitars längd.

  I hela projektet ingår också att utveckla skogsskötselmetodiken.

  – Man har pratat länge om korridorgallring men det har aldrig blivit något, säger Lennart Olofsson. Den här maskinen jobbar som en traditionell skogsmaskin men kan även avverka i krankorridorer och då stiger produktionen upp till 20 kubikmeter i timmen vid 20 liters stamvolym.

  Relaterade artiklar

  Till toppen