Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli

  Två vargattacker på två dagar i Västra Götaland

  På två dagar dödades totalt 24 får efter vargangrepp i Hökerum. Länsstyrelsen i Västra Götaland DNA-testar nu för att kartlägga vilken eller vilka vargar som går till attack i området.

  FOTO: Junge, Heiko

  I Västra Götaland har man främst haft problem med angrepp som kommit från lodjur, men den senaste månaden har vargangreppen ökat.

  – Den senaste attacken skedde i Hökerum förra veckan där samma gård utsattes för angrepp två dagar i rad. Första natten var det sex lamm som fick avlivas, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland.

  – Den andra natten kom det större angreppet där 18 individer dog. Totalt dog alltså 24 djur på två nätter, berättar hon.

  DNA-testar djuren

  Genom länsstyrelsens besiktningar efter angreppen konstaterades dödsorsak och man tog även DNA-prov.

  – Det har vi börjat med nu när det var så många angrepp tätt intill varandra. Då topsar vi i området där vargen bitit det dödande bettet för att få saliv, säger Nelly Grönberg.

  DNA-testerna är till för att kunna kartlägga om attackerna i Hökerum kommer från en och samma varg.

  – Vi gör det för att se om det är en skadegörare som har ett olämpligt beteende – för att sedan ta beslut om skyddsjakt.

  Läs också: Ökning av antalet vargar i årets inventering

  Men hon tror inte att en varg varit skuld till det totala antalet attacker i länet.

  – Just i detta fall tror vi att det rör sig om en individ men när det gäller alla attacker kan det vara fler, säger Nelly Grönberg.

  Uppmanar anmälan till beredskapslistan

  Länsstyrelsen i Västra Götaland hjälper drabbade i området med tillfälliga stängsel och försöker sprida information om angreppen så gott det går.

  Vad ska man tänka på om man är orolig?

  – Det är en besvärlig situation vi är i. Många känner otrygghet när det är rovdjur i närheten men man får försöka så gott det går att fortsätta som vanligt. Det man borde göra är att kolla till sina djur lite oftare, säger Nelly Grönberg.

  Hon uppmanar även till att anmäla sig till länsstyrelsens beredskapslista då man snabbt kan få ett sms om det är någon attack i närheten.

  Ytterligare angrepp utanför Gnesta

  På lördagsmorgonen inträffade även ett vargangrepp väster om Gnesta i Södermanland, skriver Svensk Jakt. Där dog totalt åtta får och länsstyrelsen i Södermanland tog även där DNA-prover på fårens sår.

  – Men det är svårt att få fram användbart dna från bett och någon spillning som vi hade kunnat dna-testa hittade vi inte, berättar Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland, till Svensk Jakt.

  Läs mer: Väsentligt att agera snabbt efter vargangrepp

  Relaterade artiklar

  Till toppen