Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 augusti 2018

  Två tredjedelar av skörden torkade bort

  Odlare i Vallberga Lantmäns område har drabbats mycket hårt av torkan och många kan inte uppfylla fastprisavtalen. Nu har föreningen beslutat att förlänga avtalen med ett år.

   Vi finns till för våra medlemmar, vi är en kooperation och nu hjälper vi våra medlemmar med likviditeten, säger Lars Johansson, VD, Vallberga Lantmän.
  Vi finns till för våra medlemmar, vi är en kooperation och nu hjälper vi våra medlemmar med likviditeten, säger Lars Johansson, VD, Vallberga Lantmän. FOTO: Göran Berglund

  Förra året fick Vallberga Lantmän in 76 000 ton spannmål under skörden. I år ligger den invägda volymen runt 25 000 ton.

  – Här i södra Halland och i nordvästra Skåne är vi mycket hårt drabbade skördemässigt av torkan. Likviditet är en stor brist ute på gårdarna, säger VD Lars Johansson.

  När det gäller fastpriskontrakt som framför allt tecknats på maltkorn saknas 75 procent av den sålda volymen ute på gårdarna. Den kvantiteten har Vallberga Lantmän i sin tur sålt vidare och måste därmed uppfylla sina kontrakt.

  Hård ekonomisk smäll

  Problemen med att uppfylla ingångna kontrakt är stora i hela landet och andra handlare har bland annat erbjudit sina kunder att exempelvis ersätta maltkorn med vete. Men i många fall tvingas lantbrukare också köpa tillbaka kontrakten vilket kan bli en kostsam affär eftersom priserna drastiskt stuckit iväg upp under sommaren. Detta blir ytterligare en ekonomisk smäll för redan hårt drabbade odlare som ATL tidigare skrivit om.

  – Jag bedömer att priserna är uppsjåsade nu så att sätta böter på odlare som inte kan uppfylla kontrakten känns inte rätt, säger Lars Johansson.

  Blir en förlustaffär

  I veckan tog därför Vallberga Lantmän beslut om att slutdatumet för fastpriskontrakten förlängs med ett år. Lantbrukare kan därmed uppfylla kontraktet med nästa års skörd i stället. Vill odlare däremot komma ur kontrakten innan dess är detta fortfarande möjligt men föreningen räknar med att de flesta utnyttjar möjligheten att vänta.

  För att uppfylla sina redan tecknade kontrakt mot slutkunder måste Vallberga Lantmän därför ge sig ut på marknaden och jaga kvantiteter. Eftersom proteinhalterna överlag ligger för högt i Sverige på maltkorn kan det bli fråga om import.

  – Det blir en förlust för vår del eftersom kostnaderna är mycket högre nu än när vi sålde kontrakten men vi får tillbaka en del nästa år när lantbrukarna levererar maltkornet, säger han.

  Slår mot resultatet

  Vallberga Lantmän kommer därmed fungera som en långivare för medlemmarna vilket ska underlätta i likviditetsbristen på gårdarna. Hur kostsam åtgärden blir för Vallberga Lantmän är i dagsläget svår att överblicka men det handlar om miljonbelopp. Att föreningens invägda kvantitet bara ligger på en tredjedel jämfört med förra året kommer slå hårt mot föreningens resultat i år.

  – Vi finns till för våra medlemmar, vi är en kooperation och nu hjälper vi våra medlemmar med likviditeten, säger Lars Johansson.

  LÄS OCKSÅ: Väder inte Force majeure LÄS OCKSÅ: Lantmännens åtgärder är en reklamkupp

  Till toppen