Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november 2017

  "Två tackor fattades när vi skulle utfodra fåren"

  När Kristian Svensson i går kväll skulle gå ut för att utfodra sina får var två dräktiga tackor försvunna. "De stod i en grupp om fyra ungtackor i en egen fålla", berättar Saga Planting Svensson som polisanmälde den misstänkta stölden i morse.

   Här är en av de två tackor som försvann från Österby gård i går.
  Bild 1/6 Här är en av de två tackor som försvann från Österby gård i går. FOTO: Saga Planting Svensson
   Här är en annan av de två tackor som försvann från Österby gård i går.
  Bild 2/6 Här är en annan av de två tackor som försvann från Österby gård i går. FOTO: Saga Planting Svensson
   Fåren hade en egen fålla i en loge nära vägen. Det är lätt att köra in på planen och ostört ta sig in i logen då porten ligger skymd från gården.
  Bild 3/6 Fåren hade en egen fålla i en loge nära vägen. Det är lätt att köra in på planen och ostört ta sig in i logen då porten ligger skymd från gården. FOTO: Saga Planting Svensson
   Österby gård har både får och nötdjur. Köttet säljs i den egna gårdsbutiken.
  Bild 4/6 Österby gård har både får och nötdjur. Köttet säljs i den egna gårdsbutiken. FOTO: Saga Planting Svensson
   Saga Planting Svensson driver Österby gård tillsammans med sin man Kristian Svensson. På gården finns bland annat 27 tackor plus lamm.
  Bild 5/6 Saga Planting Svensson driver Österby gård tillsammans med sin man Kristian Svensson. På gården finns bland annat 27 tackor plus lamm. FOTO: Saga Planting Svensson
   Österby gård ligger i Sigtuna, nära en stor väg.
  Bild 6/6 Österby gård ligger i Sigtuna, nära en stor väg.

  De försvunna fåren ingår i en rekryteringsgrupp och stod i en fålla i en olåst loge på Österby gård i Sigtuna, utanför Uppsala. Tackorna är extremt tama och troligen väldigt lätta att stjäla, enligt Saga Planting Svensson.

  – De fanns i fållan klockan 16 i går eftermiddag. När min man skulle gå ut och utfodra djuren vid 21-tiden märkte han direkt att två dräktiga tackor fattades i den lilla gruppen om fyra rekryteringsdjur. De har alltså försvunnit mellan klockan 16 och 21 i går kväll, berättar Saga Planting Svensson som har letat med hund i omgivningen efter djuren.

  Inga spår

  – Men vi har inga spår av att de skulle ha rymt. Dessutom är ju får flockdjur och brukar stanna hos gruppen, säger Saga Planting Svensson som tror att fåren har blivit stulna och därför har polisanmält händelsen.

  Själva logen där djuren fanns ligger nära en större väg och det är lätt för ett fordon att svänga in utan att bli sedd eftersom porten till logen är skymd.

  Totalt finns det 27 tackor plus lamm på Österby gård som även har nötkreatur. Gården driver även entreprenadverksamhet och säljer hästfoder. Dessutom har man en gårdsbutik där det egna köttet säljs.

  Tror inte det blir löst

  – Vi känner till två kollegor i Märsta som har blivit av med både får och nötkreatur, men det var ett tag sedan. Det är första gången som vi har blivit bestulna på djur. Men jag har inga större förhoppningar om att polisen kommer att lösa det här, säger Saga Planting Svensson.

  LÄS OCKSÅ: 49 får spårlöst borts – utredningen nedlagdLÄS OCKSÅ: Ny övervakningskamera för lantbruketLÄS OCKSÅ: Mjölktjuvar togs på bar gärningLÄS OCKSÅ: Dieseltjuvar fick sitt straff – efter två år

  Relaterade artiklar

  Till toppen