Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  Två miljarder till miljöåtgärder

  Regeringen flyttar pengar från internationellt klimatstöd till inhemska åtgärder i vårbudgeten.

   Staten gör omprioriteringar i vårändringsbudgeten för att som de uttrycker sig ska "styra Sverige åt rätt håll".
  Staten gör omprioriteringar i vårändringsbudgeten för att som de uttrycker sig ska "styra Sverige åt rätt håll". FOTO: Mostphotos

  Sammantaget väntas reformer på 4-5 miljarder kronor, motsvarande 0,1 procent av BNP, i vårbudgeten och vårändringsbudgeten för 2019, varav hälften riktas in på miljö- och klimatområdet. Dessa är en del av den gröna skatteväxling som partierna kommit överens om i 73-punktsprogrammet, även känt som januariavtalet.

  Regeringen satsar knappt 2 miljarder kronor på miljö- och klimat i vårändringsbudgeten. Största posten är 750 miljoner till klimatklivet, ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som ska minska klimatpåverkande utsläpp, och ladda hemmastödet.

  Solcellstöd

  Det sade miljö- och klimatminister Isabella Lövin och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund vid en pressträff på måndagen när de presenterade regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.

  Andra satsningar är 300 miljoner kronor till solcellstödet, 100 miljoner till ett nytt investeringsstöd för minusutsläpp av koldioxid samt 50 miljoner till nattåg till kontinenten.

  ”Våra satsningar gör att vi kan fortsätta att skydda klimatet och människors hälsa”, sade Isabella Lövin och gick igenom de besparingar som gjordes i M–KD-budgeten, som riksdagen beslutade om i december.

  Flygskatten betalar

  Per Bolund lyfte fram satsningar på naturen, som 100 miljoner kronor till skydd av värdefull natur och 200 miljoner kronor för att restaurera och sköta Sveriges värdefulla natur. De återinför vidare den momssänkning för naturguider som M–KD-budgeten slopade.

  Isabella Lövin talade också om satsningar på renare vatten i haven.

  Satsningarna på miljö- och klimatområdet finansieras genom flygskatten, höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk, slopad nedsättning för gruvdiesel och höjd kemikalieskatt.

  ”Miljöslakten är över”

  De gör också ”omprioriteringar” av anslag, bland annat från internationella klimatinvesteringar till ökade insatser på hemmaplan.

  ”Här visar vi att vi använder ekonomiska styrmedel för att styra Sverige åt rätt håll… Miljöslakten är över, nu gör vi i stället satsningar framåt”, sade Per Bolund.

  Relaterade artiklar

  Till toppen