Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 oktober 2016

  Två kronor back per kilo mjölk

  Tyska mjölkbönder går två kronor minus per kilo mjölk.

   Nya visar att produktionskostnaden i Tyskland för ett kilo mjölk i juli var 45 eurocent vilket motsvarar 4,37 svenska kronor.
  Nya visar att produktionskostnaden i Tyskland för ett kilo mjölk i juli var 45 eurocent vilket motsvarar 4,37 svenska kronor. FOTO: Mostphotos

  Nya siffror från Büro für Agrarsoziologie (BAL) som presenterar av European Milk Board (EMB) visar att produktionskostnaden i Tyskland för ett kilo mjölk i juli var 45 eurocent vilket motsvarar 4,37 svenska kronor.

  Under samma period fick producenterna 24.40 cent per kilo, motsvarande 2, 37.

  Detta innebär ett underskott på över 20 cent per kilo mjölk eller kostnadstäckning för bara 54 procent på mjölkpriset.

  Även i andra länder i Europa kämpar mjölkproducenterna för att få ekonomin att gå ihop. I Belgien får bönderna 26,50 eurocent per kilo, i Nederländerna 26,25 och i Frankrike 30.

  Tidigare beräkningar har visat likande resultat det vill säga att kostnaderna ligger över 40 eurocent, medan mjölkbönderna får betydligt mindre betalt.

  Anledningen är ett överskott på mjölkmarknaden, som fanns redan innan kvoterna avskaffades.

  Stöd för att minska

  Det senaste ledet i att minska överproduktionen infördes i september då bönder inom EU erbjöds ersättning för att minska sin produktion.

  I Sverige ansökte 489 mjölkproducenter om ersättning för att minska sin mjölkproduktion vilket innebär ungefär var tionde. Minskningen motsvarar 0,7 procent av Sveriges mjölkproduktion.

  Intresset är även stort i andra EU-länder vilket enligt EMB tyder på framför allt två saker dels att ekonomi är så dålig att bönderna är beredda att ta emot bidrag för att minska sin produktion dels att EU kan hjälpa till att skapa positiva reaktioner på marknaden.

  Läs mer: Var tionde mjölkbonde söker ersättning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen