Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 maj 2017

  Två hästar döda i smittsam sjukdom

  Två hästar i Lindesberg har avlivats sedan det upptäckts att de drabbats av den neurologiska varianten av virusabort.

   Två hästar i Lindesberg har avlivats sedan de drabbats av virusabort. Hästen på bilden har inget att göra med det som beskrivs i artikeln.
  Två hästar i Lindesberg har avlivats sedan de drabbats av virusabort. Hästen på bilden har inget att göra med det som beskrivs i artikeln. FOTO: Ann Linden

  Två fall av den smittsamma sjukdomen virusabort, eller EHV-1 virus, har konstaterats i ett privat stall i Lindesberg.

  ”De två insjuknade hästarna blev så sjuka att de tyvärr var tvungna att avlivas, säger veterinär Johan Wallin till webbplatsen Lindenytt.

  Variant kan orsaka förlamning

  Sjukdomen kan orsaka feber och förkylning hos hästen, det kan också medföra att dräktiga ston kastar sina föl. EHV-1 kan även orsaka neurologisk sjukdom med vinglig gång i bakdelen eller förlamning.

  ”Tack och lov är den neurologiska formen väldigt ovanlig, men dessvärre var det den som just dessa två hästar råkade ut för”, säger veterinär Johan Wallin.

  Virusabort är luftburet och mycket smittsamt. Drabbade hästar bör genast isoleras för att minska risken för smittspridning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen