Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 september 2019

  Många entreprenörer anmäler inte stölder

  En undersökning bland 570 lantbrukare, åkare och maskinentreprenörer i Skåne visar att många av dem drabbats av stölder – men att mer än hälften av stölderna inte anmäls.

   Totalt kostar stölderna som drabbar åkare, maskinentreprenörer och lantbrukare 4,7 miljarder kronor har Charlein Simonsson och Stina Bengtsson och Charlein Simonsson kommit fram till i sin undersökning.
  Totalt kostar stölderna som drabbar åkare, maskinentreprenörer och lantbrukare 4,7 miljarder kronor har Charlein Simonsson och Stina Bengtsson och Charlein Simonsson kommit fram till i sin undersökning. FOTO: Privat

  Undersökningen bygger på ett examensarbete som gjorts av två studenter vid Lunds tekniska högskola i samarbete med Maskinentreprenörerna, LRF och Sveriges åkeriföretag.

  Av dem som svarat uppger två av tre entreprenörer att de råkade ut för stölder i fjol. Tre av fem åkare och två av fem lantbrukare har också drabbats. 60 procent av dessa stölder kom aldrig till polisens kännedom.

  Enligt Charlein Simonsson, som gjort undersökningen tillsammans med Stina Bengtsson, beror det dels på att värdet på det som försvunnit inte varit tillräckligt högt för att den som drabbats ska få ut något på försäkringen, dels för att den som drabbats inte tror att polisen gör något.

  Det statistiska underlaget i undersökningen är dock för svagt för att några generella slutsatser ska kunna dras.

  Charlein Simonsson hoppas ändå att undersökningen kan bli ett startskott för fler undersökningar om den här typen av tillgrepp.

  – Så vitt vi vet är det här första gången det här undersökts vetenskapligt, säger hon.

  Ett sätt att minska stölderna kan vara att kontrollera gods som lämnar Sverige. Som ATL tidigare rapporterat förs uppemot 90 procent av alla stulna maskiner ut ur landet, samtidigt som bara en bråkdel av Tullverkets resurser läggs på att kontrollera utgående gods. Ett annat sätt att få fler att anmäla den här typen av brott vore om fler stölder blev utredda och i bästa fall även lösta, konstaterar Charlein Simonsson och Stina Bengtsson i sin undersökning.

  LÄS OCKSÅ: Få kontroller av utgående gods vid tullenLÄS OCKSÅ: 90 procent av alla stulna fordon förs utomlands

  Om undersökningen

  Sammanlagt fick studenterna in 570 svar från maskinentreprenörer, åkare och lantbrukare i Skåne, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 6,6 procent.

  Undersökningen kommer att presenteras i sin helhet på Entreprenad Live på fredag i nästa vecka.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen