Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  2 400 får dog ombord på fraktskepp

  Skakande bilder släpptes av djurrättsorganisation. Nu kräver Australiens jordbruksminister bättring av fraktbolagen.

   Australiens jordbruksminister kräver bättring av fraktbolagen.
  Australiens jordbruksminister kräver bättring av fraktbolagen. FOTO: Byronsdad

  Det var i augusti som ett fartyg med över 60 000 levande får lämnade staden Freemantle i Australien för att fraktas till Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten.

  Över tre procent av alla får dog till följd av den extrema värmen ombord, rapporterar The Guardian.

  En person på fartyget filmade förhållandena och skickade dem till en australiensisk djurrättsorganisation. Jordbruksministern David Littleproud fick se bilderna på onsdagen och reagerade starkt.

  – Fåren på fartyget är försörjningen för australiensiska bönder. Det är deras stolthet och glädje. Det är rent utsagt skit det som jag har sett, säger David Littleproud till The Guardian.

  I blåsväder tidigare

  Australiensiska myndigheter gjorde en granskning av incidenten i augusti som slog fast att det blev över 35 grader varmt ombord med en luftfuktighet på över 95 procent. Personalen gjorde inte tillräckligt för att hjälpa djuren och det saknades effektiva sätt att kunna ge djuren vatten och svalka.

  Myndigheterna krävde att företaget skulle redovisa en plan för att minska risken för värmestress. I september gick ett liknande fraktfartyg i väg med en betydligt lägre dödlighet. Det är dock inte första gången som fraktföretaget kritiseras för hög dödlighet när djur transporteras. Det och de färska skandalbilderna fick jordbruksministern att hota med hårdare kontroller och krav på djurtransporter.

  – Jag är inte rädd att vidta starka åtgärder mot dem som inte har fullgjort sitt ansvar. Vare sig de är exportörer, tillsynsmyndighet eller personal på fartyg, sade David Littleproud.

  LÄS OCKSÅ: Australien storsatsar på vägar för köttbönderLÄS OCKSÅ: Svår torka drabbar AustralienLÄS OCKSÅ: Australiensisk gård till salu för miljarder

  Till toppen