Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli

  Turisttätt på Österlen ger klirr i kassan för gårdsbutiker

  Turisterna på Österlen köar för att komma in på gårdsbutiker och restauranger. Hotell och gästgiverier är fullbokade. Torts smittskyddsrestriktioner så blomstrar företagslivet på Österlen i sommar.

   Anja Persson på Gunnarshögs gård berättar att juli har varit en fantastisk månad.
  Anja Persson på Gunnarshögs gård berättar att juli har varit en fantastisk månad. FOTO: Anahita Arai

  Under våren har det varit få turister på Österlen på grund av covid-19. Många lantbruksföretagare med besöksverksamhet har oroat sig för hur sommaren skulle bli.

  – Andra veckan efter midsommar tog det fart med turister hos oss, säger Anja Persson på Gunnarshögs gård som producerar rapsolja och har både gårdsbutik och restaurang.

  – Juli har varit fantastiskt på alla sätt och vis. Vi har hämtat upp det vi förlorade i försäljning under påskhelgen och lite till, säger hon.

  ”Tappra kunder”

  En sökning på de största sajterna som förmedlar hotellrum visar att nästan alla hotellrum på Österlen är uthyrda. De som planerat att åka till Österlen men inte bokat boende får tänka om.

  I riksmedia har många uttalat sig om trängsel och besökare som inte visar hänsyn:

  – Det är en bild som jag inte håller med om. Vi har många tappra kunder som står och köar utanför vår gårdsbutik i regnet. Vi lånar ut paraplyer till kunderna så att de inte ska bli så blöta, säger Anja Persson.

  På Kiviks Musteri håller man med.

  – Besökarna står snällt och väntar. Alla håller avstånd, säger Daniel Gejde som är marknadsansvarig på Kiviks Musteri.

   Daniel Gejde på Kiviks Musteri.
  Daniel Gejde på Kiviks Musteri. FOTO: Kiviks Musteri

  På grund av covid-19 så släpps bara ett begränsat antal kunder in i restauranger och gårdsbutiker åt gången.

  – Vi säljer picknickkorgar så att fler ska ha möjlighet att handla och vi har även flyttat ut en del av gårdsbutiken, säger Daniel Gejde.

   Kiviks Musteri har flyttat ut en del av gårdsbutiken till en kiosk för att minska på trängseln.
  Kiviks Musteri har flyttat ut en del av gårdsbutiken till en kiosk för att minska på trängseln. FOTO: Kiviks Musteri

  På Gunnarshögs gård så är de guidade turerna fullbokade och besökarna stannar i många timmar. Försäljningen går som tåget men på grund av smittskyddsrestriktionerna blir antalet köp färre än tidigare år.

  – Även om vi har färre köp så säljer vi bra, kunderna handlar för större belopp än tidigare, säger Anja Persson.

   Madeleine Nilsson till vänster och Alexandra Nilsson till höger, tillsammans driver de Gröna butiken på Orelund.
  Madeleine Nilsson till vänster och Alexandra Nilsson till höger, tillsammans driver de Gröna butiken på Orelund. FOTO: Gröna butiken på Orelund

  ”Många unnar sig närproducerat”

  Några som har satsat stort i år är systrarna Nilsson som tagit över Gröna butiken på Orelund med tillhörande grönsaks- och fruktodlingar.

  – Det är första säsongen vi driver Orelund. Trots covid-19 har det varit otroligt mycket folk, mer än vanligt. Så vi är jättenöjda, säger Alexandra Nilsson.

  När systrarna Nilsson tog över verksamheten för sju veckor sedan undrade de om folk skulle våga sig ut och handla i sommar överhuvudtaget.

  – Jag tror att många unnar sig att handla närproducerat och lyxa till det på tallriken hemma nu när man inte går ut på restaurang och äter som förr. Jag tror att det kommer något gott ur denna säsong med covid-19.

  Relaterade artiklar

  Till toppen