Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 februari

  Turbulent start på Hedinrättegången

  Västerås.

  När rättegången mot Karl Hedin gällande misstänkt jaktbrott inleddes var det från början högst oklart om det alls kunde bli någon huvudförhandling. Men efter en halvtimmes paus beslutade domstolen att inleda processen.

   Karl Hedin hävdar att han är helt oskyldig till alla anklagelser i den så kallade jaktbrottshärvan.
  Karl Hedin hävdar att han är helt oskyldig till alla anklagelser i den så kallade jaktbrottshärvan. FOTO: Mikael Marklund

  Fyra personer står åtalade i den så kallade jaktbrottshärvan. En av de misstänkta är industrimannen Karl Hedin. Ett vittne, som också är en av de misstänkta i målet, var inte på plats när rättegången inleddes på måndagsmorgonen. Både försvaret och åklagaren menade att det då skulle bli svårt att ha en förhandling. Men efter en dryg halvtimmes överläggning kom rätten fram till att det skulle gå.

  Enligt åtalet misstänks Karl Hedin och ytterligare en person ha gjort sig skyldiga till att ha jagat varg i oktober 2018. Därtill misstänks två personer samt Karl Hedin ha planerat att använda giftet karbofuran för att döda varg.

  Efter åklagarens gärningsbeskrivning förklarade försvarsadvokaterna att deras klienter är oskyldiga. Försvaret bestrider också den företagsbot mot Karl Hedin AB på 1,5 miljoner kronor som åklagaren vill att rätten utdömer.

  Karl Hedins försvarare Sven Severin konstaterar att hans klient aldrig förespråkat illegala metoder för att hålla nere antalet vargar, men att han samtidigt inte är förvånad att olaglig jakt förekommer. Han menar också att åtalet mot Karl Hedin bygger på vittnesuppgifter som i ett senare skede fullständigt tagits tillbaka.

  Försvarsadvokaten menar också att det inte hittats något som kan knyta Karl Hedin till jaktbrott i den husrannsakan som gjorts i hans bostad och ett antal av hans anläggningar. Det finns inte heller några spår av de nätverk eller grupperingar som åklagaren lyft fram, enligt försvaret.

  Första dagens förhandlingar avslutades med att rättens ordförande meddelade att de nu åter ska överväga hur mycket det faktum att ett vittne inte kan närvara kan påverka rättegången.

   Medierepresentanterna stod på kö för att få några ord med Karl Hedin efter första dagens förhandlingar i Västerås tingsrätt.
  Medierepresentanterna stod på kö för att få några ord med Karl Hedin efter första dagens förhandlingar i Västerås tingsrätt. FOTO: Mikael Marklund

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen