Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Tur och samarbete gav segern åt sojakorven

  Korvkampen var lättare för förbudsmotståndarna. Men den vanns också tack vare en ny samordning mellan olika intresseorganisationer, anser Iñes Ajuda, ansvarig för jordbrukets djur vid djurskyddslobbyn Eurogroup for Animals.

   Iñes Ajuda, ansvarig för jordbrukets djur vid djurskyddslobbyn Eurogroup for Animals.
  Iñes Ajuda, ansvarig för jordbrukets djur vid djurskyddslobbyn Eurogroup for Animals. FOTO: Jo-Anne McArthur/We Animals

  Iñes Ajuda har inga problem med att erkänna att de som var emot förslaget om att förbehålla vissa termer för köttprodukter hade det minsta motståndets lag på sin sida. Förslaget innebar en förändring och det är alltid lättare att vara för att allt fortsätter som vanligt.

  – Människor uppskattar vanligtvis inte förändring, säger hon.

  Det handlade dessutom om en förändring i människors vardagsliv, i deras rutinmässiga tur till affären och beteende vid spisen. Jordbruket må vara förutsättningen för vårt mest grundläggande behov men det är i vanliga fall långt mellan EU-parlamentets debatter om den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap, och folks val vid frysdisken på Coop.

  – Cap är väldigt komplicerat men den här frågan talade verkligen till allmänheten.

  Motståndarna kunde också peka på att samtliga EU-institutioner tagit ställning för höjda miljö- och klimatambitioner och vad som uppfattades som ett angrepp på vegetariska produkter rimmade illa med det.

  FOTO: Fredrik Hagen/NTB scanpix/TT

  Opinionen på deras sida

  Så kampen om det skulle bli förbjudet att kalla en sojakorv korv kan sägas ha varit motståndarnas att förlora. Opinionen, åtminstone den som syntes i sociala medier, var på deras sida.

  Men omröstningar i EU-parlamentet vinns inte på Instagram och Twitter. En avgörande faktor var, enligt Iñes Ajuda, att intresseorganisationer med olika huvuduppgifter fann ett gemensamt syfte och enades om ett gemensamt budskap.

  Att djurskyddsorganisationer engagerade sig var självklart men även miljöorganisationer, konsumentintressen och sammanslutningar med folkhälsovinkel anslöt sig till kampanjen. Samordningen gav resurser att nå både beslutsfattare och allmänhet.

  Breda allianser vanligare

  Den sortens breda allianser kommer att bli vanligare, tror Iñes Ajuda. Det finns flera stora frågor där man delar slutmål.

  – Vi är till exempel överens om att antalet lantbruksdjur måste minska men vi har olika skäl för det.

  Framgången från korvkampen stärker argumenten för att samarbeta. Men det är inte alltid det går. Djurskyddslobbyn och miljölobbyn står på olika sidor i en annan fråga i de pågående förhandlingarna om Capreformen.

  Djurskyddsintressena välkomnar förslag om att det ska gå att ge ersättning för djurvälfärdsåtgärder i de så kallade eco-schemes som kommer att ingå i direktstöden. Miljöorganisationerna ser det som en urvattning av miljö- och klimatmålen med stödpolitiken.

  – Vår rörelse behöver mogna ytterligare men vi kommer att komma dit, det är vegoförbudskampanjen ett bevis på, säger Iñes Ajuda.

  Vill ha öppen dialog

  Hon kan till och med se att alliansen blir ännu bredare. Iñes Ajuda har tidigare jobbat för Compassion in World Farming, en organisation som kampanjar mot industriellt jordbruk men inte är emot djurhållning som sådan.

  Där hade man mycket kontakt med den industri de jobbade för att förändra.

  – Det är bättre om vi kan ha en öppen dialog med organisationer som Copa Cogeca, sätta oss ned och titta på vad som måste göras i stället för att jobba mot varandra. Det tror jag är nästa steg.

  LÄS OCKSÅ: Förlorade korvstriden – men kriget är inte överVegoseger i EU-parlamentetUtskott vill förbjuda vegoburgareSvenskodlat en bristvara i vegoburgaren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen