Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni

  Tuff väg tillbaka efter takraset

  Heden

  Mats Karlsson utanför Boden är i full produktion igen efter takraset förra vintern som dödade 50 av hans kor.

  – Vi förlorade 1,2 miljon kronor. Nu när Norrmejerier sänker mjölkpriset med 10 öre förlorar vi ytterligare 300 000 kronor.

   Mats Karlsson i Heden utanför Boden är i full produktion igen efter takraset som förra året dödade 50 av hans kor.
  Mats Karlsson i Heden utanför Boden är i full produktion igen efter takraset som förra året dödade 50 av hans kor. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Det är 25 grader varmt och helt vindstilla på Mats och Åsa Karlssons gård i Heden. Vi sitter på uteplatsen och blickar ut över bergen som syns som en filmkuliss bortanför de gröna ängarna.

  Den snörika vintern 2018 känns långt borta. Då blev ladugårdstaket så överbelastat av snö att det gav vika. Försäkringsbolaget betalade aldrig ut någon ersättning eftersom försäkringen inte täcker skador från snö. Till sist gick länsstyrelsen in och betalade hälften av den miljon det kostade att laga taket.

  – Men förlusten av 50 kor kostade oss ytterligare minst 700 000 kronor så det blev ett fruktansvärt slag för oss, säger Mats Karlsson.

   Räddningstjänsten på plats efter takraset hemma hos Mats och Åsa Karlsson.
  Räddningstjänsten på plats efter takraset hemma hos Mats och Åsa Karlsson. FOTO: Malin Andersson

  Inte nog med att försäkringsbolaget vägrade betala ut ersättning, man ville inte heller teckna någon ny försäkring. Mats Karlsson fick byta från Dina Försäkringar till Länsförsäkringar, men har trots det inte fått fullvärdesförsäkra byggnaderna – samtidigt som premien har gått upp.

  – Nu är byggnaderna i princip bara grundförsäkrade mot brand.

  Väljer mjölkgrop framför robot

  Mats Karlsson har kommit tillbaka till full produktion med 300 mjölkkor. De går omkring i ladugården i lösdrift. För tre år sedan bytte Mats Karlsson ut de fyra mjölkrobotarna mot en mjölkgrop.

  – Vi fick aldrig robotarna att fungera som vi ville. Korna mjölkade inte fullt ut och robotarna kostade minst en miljon kronor per år i underhåll. Det är mycket bättre med mjölkgrop där de mjölkas tre gånger per dag.

  Förutom fyra anställa från Litauen arbetar alla tre sönerna på gården och ytterligare en svensk anställd.

  – Så totalt är vi tio stycken med mig och Åsa.

   På gården finns 300 mjölkkor som mjölkas i mjölkgrop.
  På gården finns 300 mjölkkor som mjölkas i mjölkgrop. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Ute i hagen står kvigor och kor som står i sin och idisslar tillsammans med några söta kalvar. De verkar alla må gott. Men bekymren är inte över för Mats Karlsson. Mjölkpriset sänktes den 1 maj med 10 öre.

  – När Norrmejerier ska spara sker det alltid på lantbrukarnas bekostnad, inte genom att minska antalet anställda. Vi får inte mer betalt nu än när vi köpte gården i början av 1990-talet. Tänk om man hade samma resonemang när det gällde sjuksköterskor? Vi vill få fler sjuksköterskor, så därför ska vi sänka deras löner? Nu vill man få fler bönder men man sänker ersättningarna. Hur hänger det ihop?

   300 kvigor och kalvar finns också på gården.
  300 kvigor och kalvar finns också på gården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Utan EU är Mats Karlsson övertygad om att det inte skulle finnas något jordbruk kvar i Sverige.

  – Det talas om att det är så viktigt att vi är självförsörjande med livsmedel och att det ska vara närproducerad mat med god djurhållning. Men sanningen är att vi inte klarar oss utan EU-stödet. I annat fall måste mjölkpriset öka rejält.

  ”Inte tvingad att vara bonde”

  I år har han fått EU-stöd på totalt 3,7 miljoner kronor. Pengar som kan minska när EU måste spara pengar i samband med Brexit.

  – Jag är inte orolig, för jag är inte tvingad att vara bonde. Det finns massor med andra saker som vi bönder kan göra, till exempel hålla på med maskinentreprenader. Men vem ska producera mat i Sverige och hålla landskapet öppet? Det är också väldigt synd med tanke på att våra söner gärna vill driva gården vidare.

   Utan stödet från EU skulle det vara svårt att få verksamheten på gården att gå runt, menar Mats Karlsson.
  Utan stödet från EU skulle det vara svårt att få verksamheten på gården att gå runt, menar Mats Karlsson. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Gårdens EU-stöd

  I år får Mats och Åsa Karlsson EU-stöd fördelat enligt följande:

  Gårdsstöd: 785 951 kronor

  Förgröning: 437 255 kronor

  Nötkreatur: 407 078 kronor

  Kompensationsstöd: 2 071 961 kronor

  Djurvälfärdsersättningar: 55 000 kronor

  Totalt: 3 757 245 kronor

  Mats och Åsa Karlssons mjölkgård

  Antal djur: 600 totalt. 300 mjölkkor och lika många kvigor och kalvar

  Antal hektar: 40. Arrenderar ytterligare 590.

  Odlingstyp: Gräs, korn och vete som blir ensilage till djuren.

  Större investeringar: Ny ladugård 2009 med fyra mjölkrobotar. Ersatte robotarna med mjölkgrop 2016.

  Omsättning: 15 miljoner kronor

  Resultat: 400 000 kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen