Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2017

  Tufft år på Frindarve för nya ägarna

  Garda.

  För drygt ett år sedan tog den holländska lantbrukarfamiljen Nikkels över konkursboet Garde Frindarve på Gotland. Ett hårt och långt arbetsår senare besöker ATL familjen på nytt för att se hur det gått.

  FOTO: Jerry Simonsson

  – Är det i dag? Jag trodde det var i morgon, säger Johan Nikkels.

  – Jag trodde det var på torsdag, säger hans fru Marja när ATL är på återbesök en tisdag i augusti.

  Missförståndet om vilken dag ATL skulle komma beror inte på en allmän förvirring hos makarna Nikkels utan är en fingervisning om ett högt uppskruvat arbetstempo på gården alltsedan de tog över gården.

  LÄS OCKSÅ Han tog över efter jättekonkursen

  Arbetet med att få en så stor och nedgången mjölkgård på fötter igen samtidigt som de skulle få alla sex familjemedlemmar att acklimatisera sig i det svenska samhället, har utmanat inte bara deras ekonomi utan även deras hälsa.

  – Det har varit en berg- och dalbana, säger Marja Nikkels när hon sammanfattar familjens första år i Garda.

  Övertog konkursbo

  Gården köptes som konkursbo och det har sina risker.

  – Du köper vad du ser, säger Johan Nikkels. Då är det svårt att veta att gödselpumpen under stallgolvet är trasig och måste bytas ut, att många kor i besättningen var permanenta sinkor och var tvungna att bytas ut.

  LÄS OCKSÅ Förra ägarna: ”Det var en helt onödig konkurs”

  Det har lett till många dyra investeringar och krävt många arbetstimmar. Nu har familjen kommit i kapp med reparationerna i stallet och byggt upp besättningen till 450 mjölkande kor. Mjölkavkastningen har ökat från 25 till 28 kilo per ko och dag.

  – Vi hade en riktig baby-boom här i våras. En helg fick vi 15 kalvar på lördagen och 15 på söndagen, säger Marja Nikkels.

  Största ekogården

  Som Gotlands största ekogård står de för 40 procent av Arla Foods invägning av ekologisk mjölk på Gotland. För ett år sedan fick de runt 4 kronor per kilo. I dag ligger avräkningspriset kring 4,60 kronor men Johan Nikkels tycker marginalen till konventionella mjölken är för liten. I dag får de 31 procent mer än för den konventionella mjölken, mot 37 procent i januari.

  Beroendet till en leverantör har varit en omställning de fått lära sig hantera.

  – I Holland har du fler leverantörer att välja mellan, fler mejerier att sälja till. Här finns det oftast bara en. I Holland var det mycket hårdare konkurrens, i alla led, konstaterar Johan Nikkels.

  Han har också fått vänja sig vid ett klart högre kostnadsläge som detta ofta medför, men de har lyckats importera lite maskiner, bland annat en exakthack, från Holland. Nu vill han bygga en plansilo men bekymrar sig för kostnaden för betong, fast fabriken ligger nästgårds. Importera betong från Holland låter sig inte göras.

  Måste vara lönsamt

  För familjen Nikkels är att vara mjölkbönder ett sätt att leva, men Johan hävdar att det ska vara lönsamt. Annars får det vara. Det betyder också att köksbordet snabbt kan förvandlas till arbetsbord och att strategi och affärsbeslut avhandlas mellan makarna under middagen. Äldste sonen Gÿs, 12 år, som tycker rasterna är det bästa med skolan, älskar att köra traktor och är snart en bra hjälp på gården.

  – Och hade inte Marja tyckt att det var roligt då hade jag inte fortsatt, säger Johan Nikkels och tillägger att han nu kunnat bygga upp ett nätverk kring sig av folk som kan vara behjälpliga.

  Och när de nu fått ordning på stallet och mjölkningen har de kunnat minska arbetsstyrkan till fyra anställda och med råge nått effektivitetsmålet med en anställd per hundra kor.

  – Vi behöver fler anställda men det är så svårt att få tag i arbetskraft. Det är ingen som vill jobba, säger Marja Nikkels, som själv mjölkar några gånger i veckan.

  Satsar på mer proteingrödor

  Nu har Johan Nikkels siktet inställt på att förbättra markerna och redan i år har gården tagit mer ensilage än den gjorde på fyra vallskördar i fjol.

  – Vi kommer att odla mer proteingrödor och så odlar vi vete som vi tar som helsädesensilage. Sen har jag förstått att gräs torkar här på Gotland, men att lusern fungerar bra så nu har jag sått om fält med 45 procent lusern, säger Johan Nikkels.

  Arbetstempot har kostat på, men de funderar inte på att dra ned på arbetsinsatsen.

  – Kopplar av det gör jag nu när allt är organiserat och man blir glad när barnen är glada. Det ger energi, säger Johan Nikkels.

  LÄS OCKSÅ Så mycket gav mjölkkronan Gotlands bönder

  Frindarve Gård

  Familjen Nikkels: Johan, Marja och barnen Gÿs (12), Erwin (9), Rick (7) och Marit (6)

  Produktion: Ekologisk mjölkproduktion

  Besättning: 550 kor, varav 450 mjölkande

  Areal: brukar 450 ha, varav 200 egna

  Avkastning: 28 liter per ko och dag

  Relaterade artiklar

  Till toppen