Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 november 2014

  Tuffare tag mot aktivister

  En skärpning av straffen för djurrättsaktivister som begår grova brott kan bli verklighet.

  Det står klart sedan riksdagens justitieutskott ställt sig bakom en motion om en översyn av rättsillämpningen och ökat stöd för drabbade företagare.

  Hot mot demokratin

  – Regeringen måste se över vilka möjligheter som finns för att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot och skadegörelse säger, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M), som väckt förslaget.

  Hon anser att rättsväsendet måste prioritera kampen mot kriminella djurrättsaktivister som terroriserar såväl enskilda uppfödare som fodertillverkare och forskare.

  – De använder sig av brott mot lagen för att fästa uppmärksamhet på sina ståndpunkter. Dessa aktivister utgör dessutom ett reellt hot mot vår svenska demokrati, säger Cecilia Widegren i ett pressmeddelande.

  Debatt i december

  Hon hänvisar till en hovrättsdom från i våras, då aktivister som åtalats för mordbrand och olaga hot i syfte att stoppa minknäringen klarade sig undan med villkorliga domar och som mest två och ett halvt års fängelse.

  "Det finns därmed fortfarande skäl att överväga en översyn av tillämpningen av straffskalan för vissa brott mot viss näringsverksamhet", heter det i motionen.

  Förslaget kommer härnäst att debatteras i riksdagen den 4 december. Då ska även beslut i frågan klubbas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen