Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj 2017

  Tuffare regler kan sänka svenska spannmålsskördar

  Alnarp.

  Hårdare miljöreglering i EU riskerar av sänka skördenivåerna framöver. Allra tuffast blir det för odlare i de nordiska länderna, förutspår Matthew Pickard, chef på Syngenta i en intervju med ATL.

   Matthew Pickard, nordenchef på Syngenta, välkomnar Chemchina som nya ägare.
  Matthew Pickard, nordenchef på Syngenta, välkomnar Chemchina som nya ägare. FOTO: Sygenta/Chemchina/ATL

  Som nordenchef på Syngenta ser Matthew Pickard en tydlig utveckling framöver. Avståndet mellan lantbrukare och majoriteten av befolkningen växer snabbt och förståelsen för användning av bekämpningsmedel minskar.

  Allra tydligast är utvecklingen i Sverige och de andra nordiska länderna, menar han.

  – Myndigheter är mycket mer medvetna och fokuserade på miljöfrågor här när det gäller registrering av nya produkter. Sverige tenderar att sätta regler som är snäppet striktare än i EU, säger han.

  Använder precisionsodling

  Svenska lantbrukare har anpassat sig bra till detta, använder precisionsodling och annan ny teknik för att minska riskerna vid användningen.

  – Men det kommer att komma tillfällen då svenska lantbrukare råkar ut för stora svårigheter eftersom det inte längre finns kemisk kontroll för att förhindra skadegörare. Livet blir tuffare för svenska lantbrukare, säger han, när ATL träffar honom på en internationell rapskonferens på Alnarp.

  Det är därför viktigt för lantbruksbranschen att förmedla för allmänheten att odling av jordbruksgrödor inte förstör miljön, menar han.

  – Vi arbetar hela tiden hårt med att utveckla och registrera nya effektiva växtskyddsmedel men utöver det är min önskan att svenska lantbrukare fortsätter att göra ett bra jobb och demonstrera för allmänheten att vi använder kemikalier på ett bra och balanserat sätt, säger han.

  Satsar parallellt på utsädesförädling

  På grund av utmaningarna för kemikalieanvändning satsar Syngenta parallellt på utsädesförädling.

  Trenden är global och rör alla bolag i växtskydds- och utsädesbranschen. Ett högavkastande och tåligt utsäde kommer att vara den huvudsakliga lösningen för att odla grödor i framtiden, tror han.

  – Syngentas överlevnad hänger till stor del på hur väl vi lyckas med utvecklingen av utsäde, säger han.

  Vill investera

  Därför ser han positivt på att Syngentas nya ägare Chemchina har en förståelse för situationen och säger sig vilja investera och satsa på nya innovationer.

  För bara någon vecka sedan gav EU-kommissionen klartecken för den kinesiska statens kemibolag, Chemchinas köp av Syngenta.

  – Det innebär slutet på en period av stor osäkerhet som började för några år sedan när Monsanto tillkännagav att de ville köpa Syngenta, säger han.

  Oron handlade framför allt om att Syngenta skulle bli uppköpta av ett bolag med liknande verksamhet där stora förändringar troligen skulle ha skett för att smälta samman båda bolagens växtskydds- och utsädesverksamhet.

  – Chemchina ser oss som en ren investering för att gynna den kinesiska marknaden. De behåller vår verksamhet, våra kontor och vår struktur, säger han.

  ”Samma service”

  Att Syngenta inte längre ska vara börsnoterat kan leda till en mer långsiktig stabilitet. För svenska odlare innebär uppköpet troligen ingen större skillnad.

  – Vi kommer att erbjuda samma service som vi hade innan på den svenska marknaden. Detta kommer inte att förändras, i alla fall inte på ett negativt sätt, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Företagsjättar nobbar PEFC-certifierat trä

  Relaterade artiklar

  Till toppen