Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 april 2019

  Tuffa tider väntar granen 

  Granens fiende nummer ett har fått en bra start på året. Det torra varma vädret i april har stressat granen och gynnat granbarkborren. Nu börjar kampen.

   Granbarkborre.
  Bild 1/2 Granbarkborre. FOTO: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen
  Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

  Förra måndagen började Skogsstyrelsen räkna granbarkborrar i sina fällor i bevakningsområdena i södra Sverige. Påskhelgen var varm i stora delar av Götaland och granbarkborrarna har börjat röra på sig.

  – Det har varit från några hundra till omkring tusen barkborrar per fälla i bevakningsområdena, men de barkborrar som ligger i marken är till största delen ännu kvar, säger Mats Carlén, regional skogsskadesamordnare i region Syd på Skogsstyrelsen.

  När de stora svärmningarna sätter igång vid nästa värmeperiod ser det illa ut för granskogen i Götaland.

  – Det är risk för att granbarkborren har fått en väldigt bra start och det har varit sämsta tänkbara väder för skogen. Torka under hela april, torra vindar, nattfrost och varma dagar har stressat granen väldigt mycket. Just nu ser det inte positivt ut, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

  Krävs mycket regn

  För att skadorna ska begränsas krävs nu mycket regn och en kall sommar.

  – Det kommer att bli mycket angrepp, nästan oavsett hur vädret kommer att bli. Det skulle behöva regna varje dag under maj och juni för att granarnas torkstress ska börja släppa.

  Förra året gjorde Skogsstyrelsen en fältinventering tillsammans med Södra och kom fram till att ungefär 2,5 miljoner kubikmeter skog skadades under 2018. 

  – Våra egna och SLU:s experter bedömer att det i bästa fall blir likadant i år. Men i värsta fall kan det bli betydligt värre. Om det blir en liknande sommar som förra året kan det bli fem, sex gånger värre, säger Mats Carlén. 

  Nu gäller det för skogsägare att gå ut och kontrollera sin skog och följa hur det går i Skogsstyrelsens och Södras barkborrefällor. Alla vindfällen och nyangripna träd måste ut ur skogen. Det går att se angrepp på gnagmjölet som faller till marken runt angripna träd. En viktig del i kampen mot årets angrepp är inte slösa tid på förra årets angripna träd. Det är ingen idé att ta ned döda torra träd.

  – Det gör dubbel nytta att lämna dem. Det ger tid att fokusera knappa avverkningsresurser på nya angrepp och de döda träden som står kvar gör nytta som husrum för granbarkborrens fiender, som till exempel parasitsteklar, styltflugor och myrbagge, säger Mats Carlén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen