Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Tuffa förhandlingar väntar om Cap

  Oklart hur stora öppningar det finns för kompromisser mellan medlemsländerna och EU-parlamentet.

   Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes hoppas på att avsluta förhandlingarna om Cap innan halvårsskiftet. I bakgrunden syns jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski.
  Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes hoppas på att avsluta förhandlingarna om Cap innan halvårsskiftet. I bakgrunden syns jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski. FOTO: Enzo Zucchi /Rådet

  Fredagens heldagsförhandling om alla delar av reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken kan bli hård. EU-ländernas jordbruksministrar ägnade i stort sett hela tisdagen åt att diskutera vilka kompromisser som är möjliga. Vägen framåt blir inte tydligare av att medlemsländerna inte är överens om alla frågor sinsemellan, något som speglades i att debatten pågick längre än planerat.

  – Vi blev lite försenade, vi hade en lång diskussion, sa ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes när presskonferensen började efter klockan nio tisdag kväll.

  Olika syn på Caps roll

  Till stötestenarna hör inte bara skillnader i specifika sakfrågor som om det ska införas ett obligatoriskt stödtak, utan även mer övergripande inställningar till vad den gemensamma jordbrukspolitiken ska göra. EU-parlamentet föreslår en rad ändringar som i Ministerrådets, och EU-kommissionens, ögon styr Cap bort från den marknadsliberalisering som i stort präglat de senaste reformerna. Ur EU-parlamentets perspektiv handlar det om att ge jordbruket bättre skyddsnät på en nyckfull marknad. Det finns medlemsländer som håller med EU-parlamentet.

  God stämning

  Trots skillnaderna försäkrade jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski att stämningen mellan de förhandlande parterna är mycket god. Om det räcker för att göra så stora framsteg under fredagens ”supertrilog” att förhandlingarna kan avslutas före halvårsskiftet återstår att se. Maria do Céu Antunes ser det som nödvändigt om det inte ska bli ytterligare förseningar, med ödesdigra konsekvenser.

  – Vi är oroliga för att en försening sätter jordbrukets framtid i fara, sa jordbruksministern som lovade att gå in i förhandlingarna med ett ”öppet sinne”.

  LÄS MER: Superförhandling ska få fart på Cap-reformenLÄS MER: 14 avgörande frågor i Cap-förhandlingarna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen