Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 augusti 2019

  Trump inför tullar på kinesiska varor

  USA:s president Donald Trump meddelar att USA inför 10-procentig tull på importerade varor från Kina med start den 1 september.

  FOTO: TT

  Den nya tullen gäller varor till ett värde om 300 miljarder dollar och inkluderar inte de varor till ett värde om 250 miljarder dollar som redan har en tull på 25 procent.

  Skälet till åtgärden, skrev Trump på Twitter på torsdagskvällen svensk tid, var bland annat att Kina inte ska ha hållit löftet om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter. Han anklagar även Kinas president Xi Jinping för att inte ha gjort mer för att stoppa försäljningen av läkemedlet fentanyl till USA.

  Beslutet kommer efter handelssamtalen mellan USA och Kina som hölls tidigare i veckan i Shanghai och som Trump beskriver som ”konstruktiva”, men som inte ledde fram till ett handelsavtal.

  Om inget handelsavtal nås hotar Trump med att höja tullarna ytterligare, till 25 procent.

  Kinesiska Global Times, som står Kommunistpartiet nära, uppgav att Trumps utspel minskar sannolikheten för ett avtal. Chefredaktör Hu Xijin skrev att Peking nu måste fokusera på att överleva ett utdraget handelskrig.

  – Nya tullar kommer inte alls att få oss närmare det avtal som USA vill ha, utan bara göra det mer avlägset”, skrev han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen