Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari 2018

  Trump hyllade bönder i uppmärksammat tal

  För första gången på 26 år har en sittande amerikansk president hållit tal för Farm Bureau, den amerikanska motsvarigheten till Lantbrukarnas Riksförbund.

  Den 8 januari reste den amerikanske presidenten Donald Trump till Nashville för att hålla tal på årskongressen för American Farm Bureau Federation.

  En till synes avspänd Donald Trump inledde sitt över 35 minuter långa tal med att hylla Amerikas lantbrukare. Bland annat sa han:

  – Vi vet att vårt land grundades av bönder, vår självständighet vanns av bönder och det var bönder som tämjde vår kontinent.

  Presidenten var inte heller sen med att nämna att det dröjt över 25 år sedan en president senast höll tal på Farm Bureaus årsmöte. Till publikens jubel lovade han även att komma tillbaka om ett år igen, på 100-årsjubileet.

  Skattesänkningar och mer bredband

  I sitt tal tog Donald Trump chansen att framhäva hur USA:s lantbrukare gynnats av att ha honom som president. En stor del av talet berörde skattesänkningar som han varit med och infört.

  – Tack vare skattereformen kommer amerikanska bönder att kunna dra av 100 procent av kostnaden för ny utrustning under det år du gör investeringen, lovade presidenten bland annat.

  I övrigt lyfte han fram skattelättnader som underlättar för amerikanska familjejordbruk att ha råd att behålla värdefull jordbruksmark inom familjen.

  – Vi har arbetat varje dag för att erbjuda något till Amerikas lantbrukare, precis som de arbetar varje dag för att leverera till oss, sa Donald Trump.

  Ont om bredband

  Den amerikanska landsbygden har haft än sämre ekonomisk utveckling än städerna under lång tid. Ett stort problem är dålig infrastruktur. Nästan 23 miljoner amerikaner på landsbygden har inget bredband.

  – Det är därför som jag om några minuter i dag tar det första steget för att utöka tillgången till bredbandsinternet i Amerikas bredband. Så att ni kan konkurrera på lika villkor, som ni inte kunnat tidigare, sa Donald Trump innan han stund senare signerade ett löfte om två nya åtgärder som ska leda till snabbare internet i glesbygden.

  I samma veva uppmanade han skämtsamt att åhörarna borde börja följa hans twitterkonto.

  Får kritik för faktafel

  Mer kortfattad blev Trump när frihandel kom på tal, där presidenten vill omförhandla NAFTA och även lämna en del andra mindre frihandelsavtal. I denna fråga saknar han stöd av många amerikanska lantbrukare, enligt CNN, eftersom de är beroende av internationella marknader.

  I amerikansk media har Trumps tal blivit nyhetsstoff. Bland annat ska han ha överdrivit storleken på sina skattesänkningar och hur de har påverkat lantbruket, rapporterar CNN och New York Times.

  Här kan du se Trumps tal:

  LÄS MER: USA: Glyfosat ofarligt för människorLÄS MER: USA ett orosmoln för klimatförhandlingarLÄS MER: Veteodlare besvikna på Trumps politik

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen