Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari 2018

  Tröttnade på att kor svartmålas i klimatdebatten

  Kor är inga klimatbovar och man kan fortsätta äta kött med gott miljösamvete. Det skrev Svenska Bioenergiföreningen i en uppmärksammad debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten helgen.

   Gustav Melin, Svenska Bioenergiföreningen.
  Bild 1/3 Gustav Melin, Svenska Bioenergiföreningen.
  Bild 2/3
  Bild 3/3

  I debattartikeln betonade Gustav Melin, VD för Svenska Bioenergiföreningen att kor oförtjänt får stå i skamvrån i klimatdebatten.

  ”När dagens debatt om klimatet fokuserar på att minska köttätandet riskerar det att leda till att klimatarbetet tappar i trovärdighet” , skrev han bland annat.

  Vad ville du säga med artikeln?

  – Jag har känt ganska länge att det fanns behov av att förtydliga kossan roll för klimatet. Det är för stort fokus på klimat och kött. I stället borde fokus ligga på att minska användandet av fossila bränslen, som är det stora problemet, säger Gustav Melin till ATL.

  Vill se högre skatter på fossila bränslen

  Debattartikeln, har fått både ris och ros av läsarna, berättar Gustav Melin. I texten understryker han att den stora klimatboven i jordbruket är att man använder fossil energi till diesel och kvävegödsel för att odla vall och foder. Han menar också att fler jordbruksmaskiner kan köras på biodiesel och att kvävegödsel kan tillverkas med förnybar energi.

  – För att lösa klimatproblemen behöver vi ett högre pris på fossila koldioxidutsläpp. I Nordiska Rådet borde vi vara hårdare mot exempelvis Norge och deras oljeproduktion. Sverige borde ta tag i enkla konflikter i stället för att fokusera på att uppmana till att äta mindre kött, säger Gustav Melin.

   Att fokusera på köttproduktion som klimatbov är vilseledande, menar Gustav Melin.
  Att fokusera på köttproduktion som klimatbov är vilseledande, menar Gustav Melin. FOTO: Tove Nilsson

  I artikeln skriver han att även kornas metangasutsläpp är förnyelsebara. De kommer från kornas föda – som är växter som samlat in kolet från luftens koldioxid samma år. Om man är engagerad i klimatet bör man snarare än att äta mindre kött använda mindre fossila produkter, plaster och energi.

  – Sedan är det olika hur köttproduktionen ser ut och hur mycket utsläpp den ger.

  Men kan det inte finnas skäl att minska sitt köttätande för miljöns skull?

  – Jag äter mycket vegetariskt. Och visst, jag tycker att man kan få för stora portioner kött när man äter på restaurang. Så för hälsan är det klokt att inte äta för mycket kött.

  ATL har sökt Naturskyddsföreningen och även klimatforskare för en kommentar till Gustav Melins utspel.

  Här är länken till debattartikeln.LÄS OCKSÅ: Alarmerande ökning av växthusgaserLÄS OCKSÅ: Miljöpartiet vill utreda nya skatter på livsmedel LÄS OCKSÅ: Debatt: Svenska växthusgasutsläpp ökar

  Relaterade artiklar

  Till toppen