Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti

  Större del av skörden lämnad till mottagningar

  Klagstorp

  Under högsommarvärmen i slutet av förra veckan drog tröskningen igång på allvar i de sydligaste delarna av landet. Redan på måndagen hade mottagningen i Södra Åby fått in 70 procent av den förväntade volymen.

   ”Det ha varit fullt kör. 3 000 ton om dagen är mycket för oss. De sista fyra dagarna har vi fått in 3 000 ton två av dagarna”, säger Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby Lokalförening.
  ”Det ha varit fullt kör. 3 000 ton om dagen är mycket för oss. De sista fyra dagarna har vi fått in 3 000 ton två av dagarna”, säger Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby Lokalförening. FOTO: Hans Dahlgren

  – Den största delen av det har vi fått in de sista fyra-fem dagarna. Det har varit helt enormt. Ett kontrollerat kaos. Men vi har bra rutiner på anläggningen som respekteras av medlemmar och personal, säger Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby Lokalförening.

  Föreningen har omkring 165 medlemmar, varav runt 100 är aktiva och lämnar spannmål. Det råder ingen brist på spannmålsmottagningar i närheten. Lantmännen har mottagningar i Klagstorp och Alstad. BM Agri tar emot i Jordberga och Stora Markie. Alla fyra bara inom några kilometers radie. Ändå ser Södra Åby lokalförening en uppåtgående trend.

  – Vi försöker vara flexibla och lyssna av vad medlemmarna vill. Gör vi det inte bra så kommer de inte hit, säger Patrik Andersson.

   Det fina vädret innebär att det går bra att mellanlagra på plattor runt anläggningen, vilket gör att lämningen flutit på extra bra.
  Det fina vädret innebär att det går bra att mellanlagra på plattor runt anläggningen, vilket gör att lämningen flutit på extra bra. FOTO: Hans Dahlgren

  ”Det kan alltid vara bättre”

  Man har till exempel en särskild ungdomsgrupp för att få in de yngre odlarna i föreningen.

  – Det är väl inte givet att man ska engagera sig i föreningslivet. Det är lite speciellt. Den stora vinsten för dem är att de kan påverka.

  En av de yngre odlarna är Magnus Nilsson, som precis lämnar sitt första lass med maltkorn av sorten Planet. Att han lämnar här har delvis med det korta avståndet att göra.

  – Sedan har min släkt lämnat här i ett par generationer och det har fungerat bra.

  Han odlar sockerbetor, raps, maltkorn, brödvete och stärkelsevete. På onsdag räknar han med att vara klar med tröskningen av kornet. Sedan är vetet kvar. Skörden i år är han hyfsat nöjd med.

  – Det kan alltid vara bättre, men den är helt acceptabel.

   Magnus Nilsson är klar med rapsen och lämnade på måndagen första vagnarna med maltkorn. Det är han klar med om några dagar. Sedan ska vetet in.
  Magnus Nilsson är klar med rapsen och lämnade på måndagen första vagnarna med maltkorn. Det är han klar med om några dagar. Sedan ska vetet in. FOTO: Hans Dahlgren

  Totalt räknar Södra Åby Lokalförening med att ta emot 35 000 ton i år.

  – Idag är det främst maltkorn och vete vi tar in. Rapsen får vi säga är ett avslutat kapitel, säger Patrik Andersson.

  Han vänder sig om och pekar:

  – Där kommer faktiskt den sista vagnen raps.

   Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby Lokalförening.
  Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby Lokalförening. FOTO: Hans Dahlgren

  Hektarskördarna ser bra ut

  Kvaliteten på det som hittills kommit in är föreningen nöjd med.

  – Det ser mycket bra ut. Maltkornet ligger mellan 10 och 11 procent i protein. För kvarnvetet har vi fått fram en bra vara med högt protein och stärkelsevetet ser bra ut det med. Så vi är nöjda.

   Magnus Nilsson.
  Magnus Nilsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Utifrån de odlare han pratat med ser hektarskördarna generellt sett ganska bra ut. Han har fått rapporter om mellan sju och nio ton för maltkorn, omkring fyra ton i snitt för raps.

  – Vete hör vi också lite blandat, men det är inte omöjligt att snittet hamnar på nio ton.

  Det torra och varma vädret visar sig också i vattenhalten.

  – Ja, det blir inte mycket intäkter för torkning för oss, skrattar Patrik Andersson.

  – Men är lantbrukarna glada är vi glada. Det är för dem vi finns till.

   Det maltkorn som lämnats i Södra Åby har hållit en proteinhalt på 10-11 procent.
  Det maltkorn som lämnats i Södra Åby har hållit en proteinhalt på 10-11 procent. FOTO: Hans Dahlgren
   Även på Lantmännens mottagning i närliggande Alstad var det full fart under måndagen.
  Även på Lantmännens mottagning i närliggande Alstad var det full fart under måndagen. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen