Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Tror inte på konkurrensutsatt kontroll

  Gunnar Rundgren, en av Kravs grundare, är kritisk till Uppdrags Gransknings skildring av missförhållande på Kravgårdar men tycker att utformningen av Kravs kontrollsystem kan diskuteras.

   Gunnar Rundgren är författare och konsult och var en av grundarna när Krav bildades 1985.
  Gunnar Rundgren är författare och konsult och var en av grundarna när Krav bildades 1985. FOTO: Jan-Åke Eriksson

  Uppdrag Gransknings program med bilder på smutsiga och magra djur på Kravcertifierade gårdar har väckt starka reaktioner. Programmets egen kartläggning visade att över 30 certifierade gårdar de senaste åren fått föreläggande, blivit dömda för brott mot djurskyddslagen eller blivit dömda för djurplågeri. Enligt Kravs egen analys handlar det om 13 gårdar. ATL ringde upp Gunnar Rundgren, som var en av dem som grundade Krav på 1980-talet, för att höra hur han resonerar runt programmet.

  – Jag tycker det var otroligt lite substans i det här, säger han.

  Han lyfter exempelvis fram de exempel där djuren som filmades enligt Krav själva inte var Kravcertifierade eller exemplet med en skadad sugga där lantbrukaren blev frikänd eftersom det inte gick att bevisa huruvida skadorna uppkommit på slakteriet eller på gården.

  Även om det fanns fall där det såg illa ut i djurhållningen tycker han att det är svårt att ha åsikter om dessa eftersom han inte kan bedöma hur materialet är vinklat.

  – Hittas enskilda fall så är det givetvis beklagligt men inte helt förvånande. Det finns ingen kontroll, oavsett om det gäller djurhållning eller växtodling, som är hundraprocentig, säger han.

  Skäl till fortsatt diskussion

  Djur kommer att fara illa på grund av att exempelvis lantbrukare går i väggen, tillägger han. Samtidigt finns det en kärna till en intressant diskussion om Krav i programmet som inte togs vidare, menar han.

  – Det handlar om hur kontrollsystemet är uppbyggt och hur det fungerar, där finns det skäl att ha en pågående diskussion, säger han.

  Själv har han länge varit kritisk till att kontrollen sköts av privata certifieringsföretag som konkurrerar med varandra. Under många år hade Krav en egen certifieringsverksamhet men fler aktörer släpptes sedan in och det egna dotterbolaget, där kontrollverksamheten låg, såldes 2009.

  – Men konkurrens mellan kontrollorgan är inte kvalitetsdrivande, säger han.

  Om en kontrollant ser tecken som skulle kunna tyda på problem i djurhållningen finns det inte samma incitament att utreda detta som om Krav själv höll i kontrollen, tror han.

  – Kontrollanten kan inte låta kunden betala för att göra ett extra besök grundat på lösa misstankar om att allt kanske inte är bra, säger han.

  Ett annat problem som genomsyrar hela samhället inklusive Kravs verksamhet är att det läggs för stort fokus på regler och kvalitetssäkring.

  – Varje gång det händer något ska det lösas med en ny regel och dokumentation. Men väsentligare än att försöka reglera allt i detalj är att man faktiskt sköter och kontrollerar det system som finns, säger han.

  I stället för att pricka av checklistor borde en större del av kontrollen bestå i att kontrollera basala saker som hur djur och stallmiljö ser ut, enligt Gunnar Rundgren.

  Hur tror du programmet påverkar konsumenternas uppfattning om Krav?

  – Några tar säkert illa vid sig, några tror att det är överdrivet och de som inte gillar ekologiskt tar det givetvis som argument att fortsätta att inte göra det, säger han.

  MER OM UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:…Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Krav-slakteri stoppar slaktenLedare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringenKravbönder: ”Liten klick gör stor skada”Uppdrag Granskning: Bristande hygien på Krav-slakterier

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen