Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april

  Tropisk avskogning kopplas till EU-import

  EU är näst efter Kina världens största importör av jordbruksvaror som enligt en ny rapport har direkt koppling till förlusten av känsliga skogsområden i tropikerna.

   Sojaodling på tidigare skogsmark i Brasilien (arkivbild).
  Sojaodling på tidigare skogsmark i Brasilien (arkivbild). FOTO: Leo Correa/TT

  Mellan 2005 och 2017 försvann ungefär fem miljoner hektar tropisk skog per år för att ge plats åt jordbruk. Det är en yta större än Danmark. Och omvandlingen fortsätter. En starkt pådrivande faktor är den internationella handeln med bland annat sojabaserat djurfoder, palmolja och nötkött – och enligt en ny rapport från Världsnaturfonden står EU-ländernas import av sådana råvaror för 16 procent av världshandeln. Det är den nästa högsta andelen i världen, näst efter Kina (24 procent) och en bit ovanför Indien (9 procent).

  – Förlusten av naturlig skog och naturliga ekosystem är det största hotet mot den biologiska mångfalden i världen. Dessutom leder det till kraftiga utsläpp av växthusgaser, eftersom det finns mycket kol bundet i tropiska skogar och ekosystem. Därför är det viktigt att stoppa den här markomvandlingen, säger Per Larsson, expert på internationella skogsfrågor vid Världsnaturfonden.

  Den råvara som utan konkurrens orsakar mest avskogning är soja, som enligt Per Larsson främst används i djurfoder. Därefter kommer palmolja och nötkött. Men även trävaror, kakao och kaffe kommer högt upp på listan.

  Rapporten bygger på en detaljerad databas som har tagits fram av forskningsinstitutet Stockholm environment institute (SEI). Den kallas för Trase (Transparency for sustainable economies) och ger en detaljerad bild av råvarornas färd genom världen, från odling till färdig produkt.

  I rapporten rankas EU-länderna efter sin inbördes påverkan utifrån sin import av tropiska jordbruksprodukter. Sverige hamnar på plats nummer tolv, strax under Grekland och något ovanför Irland.

  Fakta: Soja, palmolja och nötkött i topp

  Soja, palmolja och nötkött är de jordbruksprodukter från tropiska områden som har starkast koppling till avskogning.

  Världsnaturfonden har i samarbete med Stockholm environment institute analyserat hur EU-ländernas import av jordbruksprodukter bidrar till avskogningen i tropikerna. Analysen bygger på uppgifter mellan 2005 och 2017, som är det sista året med tillförlitlig statistik.

  Så här stor avskogning i tropiska områden orsakar EU:s import av följande råvaror:

  Soja: 89 047 hektar per år

  Palmolja: 69 198 hektar per år

  Nötkött: 27 692 hektar per år

  Träprodukter: 22 470 hektar per år

  Kakao: 17 586 hektar per år

  Kaffe: 14 487 hektar per år

  Rapsolja: 12 261 hektar per år

  Rågummi: 7 233 hektar per år

  Majs: 4 537 hektar per år

  Socker: 2 954 hektar per år

  Övriga råvaror: 18 383 hektar per år

  Källa: Världsnaturfondens rapport ”Stepping up – the continuing impact of EU consumption on nature worldwide”, 2021

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen