Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari 2018

  Tronbyte på traktortoppen

  Det tidigare favoritmärket bland svenska bönder fick förra året se sig rejält omsprunget. Den ständiga tvåan är nu etta.

  Ganska väntat lyckades John Deere bli Sveriges populäraste traktormärke 2017, med en solklar seger över tvåan Valtra, som i många år varit det populäraste märket i Sverige.

  Valtra å sin sida var ytterst nära att halka ända ner till plats tre, med bara 19 traktorer till godo på Massey Ferguson som gjort ett väldigt bra 2017 och ökat sin marknadsandel med fyra procent.

  En orsak till att Valtra ser ut att ha gjort ett dåligt 2017 är en förändring i hur statistiken för nyregistrerade traktorer redovisas. Numera är en stor del av de äldre privatimporterade traktorerna bortsorterade. Tidigare kunde både gamla Volvo BM och Valmet, som registrerades för första gången i Sverige, räknas Valtra tillgodo som nyregistreringar. Numera är det bara maximalt fem år gamla privatimporter som kommer med. Så på det sättet är statistiken mera rättvisande nu.

  Inte levererade

  En annan orsak är att den omåttligt populära A-serien är under modellbyte och de nya traktorerna har ännu inte börjat levereras. Det syns inte minst på att registreringarna av modellen A 83, som länge varit Sveriges enskilt mest populära traktormodell, halverats under förra året.

  Det har istället gjort att Sveriges populäraste traktormodell 2017 blev Massey Ferguson MF 5609.

  Med hänsyn till ändringarna i hur statistiken redovisas är siffrorna för 2017 inte helt jämförbara med dem från 2016. På papperet har nyregistreringarna minskat med 4,6 procent, men i verkligheten är marknaden totalt ganska stabil jämfört med 2016.

  Julryck av MF

  Att Massey Ferguson gjort ett synnerligen bra år står utom tvivel. Framförallt är det under december månad man gjort ett otroligt ryck med 226 nyregistreringar, mer än en tredjedel av det märket registrerade under hela året. I vanliga fall är det Valtra som brukar ha en väldigt bra decembermånad, men kanske har Massey Ferguson gynnats av Valtras modellbyte och bristen på leveranser.

  Även Claas har gått bra och mer än fördubblat sin marknadsandel, om än från en låg nivå.

  För minitraktorer, de med en vikt under tre ton, var 2017 ett svagt år med en minskning på 22 procent. Även här står John Deere som segrare med 39 nyregistreringar, Kubota tvåa med 22 och på delat tredjeplats det koreanska märket LS med 18 registreringar.

  LÄS OCKSÅ: Slutspurt i traktorracetLÄS OCKSÅ: Stor spänning i traktortoppenFACEBOOK: Gilla ATL Teknik på FacebookLÄS ÄVEN: ATL-TV provkör nya Valtran

  Relaterade artiklar

  Till toppen