Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni 2019

  Sju får dödade på Väddö

  Sju får har dött efter att ha blivit angripna i en hage på Väddö i Norrtälje kommun. Sannolikt rör det sig om ett vargangrepp.

   Totalt befann sig 25 tackor och lamm i hagen som vetter ner mot Väddöviken.
  Totalt befann sig 25 tackor och lamm i hagen som vetter ner mot Väddöviken. FOTO: Lars Åstrand

  På midsommardagens morgon hittades tre tackor och fyra lamm döda i en hage på Väddö i Stockholms norra skärgård. Senare hittades åtta djur levande i en annan del av hagen, och ytterligare fem som simmat över viken till fastlandet. De överlevande djuren var mycket skärrade, berättar ägaren Bo Lundell för ATL.

  – Min första tanke var att nu lägger jag ner, säger han.

  Två lamm försvunna

  Arbetet med att flytta fåren till andra hagar närmare bebyggelse pågår, liksom eftersök efter de två lamm som fortfarande är försvunna.

  Enligt länsstyrelsen rör det sig med stor sannolikhet om ett vargangrepp.

  – Djuren visade tydliga tecken på att ha blivit dödade av varg, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, till SVT.

  Drabbad tidigare

  Det är inte första gången som Bo Lundells djur drabbas. För två år sedan dödades en tacka, den gången troligen av lodjur. I samband med den händelsen försvann tre lamm.

  – För mig är det ju inte livsviktigt detta, men jag tänker på de drabbade bönder som livnär sig på sådan här verksamhet. Allt arbete det innebär, och kostnader. Bara att tvingas flytta djuren kan ju till exempel innebära förlorat EU-stöd, säger Bo Lundell, som är fritidsbonde och har totalt omkring 50 tackor och baggar på sin gård.

  Inväntar DNA-analys

  Trots allt kommer han att fortsätta att hålla får under det kommande året.

  – Det är min hobby och jag älskar djuren. Samtidigt skänker de så stor glädje för barn och boende runtomkring.

  Definitivt besked om vad som hänt fåren kommer efter den DNA-analys som väntas om en vecka.

  Relaterade artiklar

  Till toppen