Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari

  Trögt när många vill bli drönarflygare

  De nya drönarreglerna som infördes vid årsskiftet har skapat en rejäl anstormning till Transportstyrelsens registrering.

   Från och med årsskiftet gäller nya drönarregler. Arkivbild.
  Från och med årsskiftet gäller nya drönarregler. Arkivbild. FOTO: David Larsson

  – Ja, det går väldigt trögt nu. Det ligger inte nere, men det är stora störningar. Det är för många samtidigt som vill registrera sig helt enkelt, säger Mikael Andersson, presschef på myndigheten.

  Bland de nya reglerna, som gäller inom hela EU, märks i huvudsak två stora förändringar för drönare tyngre än 250 gram. Dels krävs det nu drönarkort, något man kan skaffa sig via Transportstyrelsens hemsida. Den person eller företag som ansvarar för en flygning behöver också ett operatörs-id, något som även det registreras hos myndigheten.

  – Vi har gjort en målgruppsanalys som säger att ungefär 600 000 hushåll i landet har en drönare, men det är såklart inte samma sak som att alla använder dem. Vi räknar med att cirka 80 000 kommer att ta drönarkort första halvåret 2021, och att 70 000 registrerar sig som operatörer, säger Rémi Vesvre, sakkunnig vid Transportstyrelsen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen