Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2017

  Få fårägare väljer att inseminera

  Hittills har intresset för inseminering i Sverige varit lågt, trots att smittspridningen ökar. Svenska fåravelsförbundets egen seminstation säljer bara 500 doser om året.

   En fördel med seminering är att det hjälper till att minska spridningen av smittor och resistenta parasiter.
  En fördel med seminering är att det hjälper till att minska spridningen av smittor och resistenta parasiter. FOTO: Mostphotos

  – Det borde vara större. Inom alla husdjursslag har man visat att avelsstegen blir väsentligt större när man använder seminverksamhet, säger Magnus Håård, avelsansvarig på fåravelsförbundet.

  – Ytterligare ett skäl att använda semin är smittskyddet. Vi har en ökande förekomst av resistensta parasiter som avmaskningsmedel inte tar på.

  Krävs stor ökning

  Sedan två år har Svenska fåravelsförbundet en seminverksamhet på Alebäcks stuteri utanför Lidköping, där sperma samlas från ett antal baggar från gotlandsfår. 500 doser går till tackor i 20 besättningar.

  För att förbundets seminverksamhet ska löna sig krävs det en fyrdubbling och en omsättning av 2 000 doser om året. Men Magnus Håård är inte orolig över konkurrensen från Oviex Sweden.

  – Vi vänder oss till olika kundkretsar, säger Magnus Håård, som tror att förbundet kommer att ha de bästa gotlandsbaggarna och att Oviex kommer att satsa på köttraser som texel.

  – Det finns ingen konkurrens. Det finns plats för oss om många andra. Fårbranschen år stor i landet och fortsätter att växa. Det finns jobb till alla, säger Maycon Vinborg på Oviex Sweden.

  VIDEO: ”Svenska bönder måste ha samma förutsättningar”PREMIUM: ”Lägg alla resurser på produktionsjordbruket”LÄS MER: Minskad import av lamm 2017LÄS MER: Rekordlite svenskt lammkött i påskPREMIUM: Bonde som fann fru satsar på fler fårPREMIUM: Frustrerat läge för svenska lammproducenterLÄS MER: Arga fårägare gav SVT svar på tal

  Relaterade artiklar

  Till toppen