Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2019

  Trögarbetat för landets betesförmedlingar

  Det går trögt för de betesförmedlingar som många av landets länsstyrelser startade i fjol i ett försök att för markägare och ägare till betesdjur att hitta varandra, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

   Det är inte många lantbrukare som använder tjänsten i nuläget.
  Det är inte många lantbrukare som använder tjänsten i nuläget. FOTO: Göran Billeson/TT

  Tanken med betesförmedlingarna, som finns i 16 av 21 län, är att de som har marker som håller på att växa igen ska paras ihop med djurägare som behöver bete.

  I början av sommaren var det enligt Ekots kartläggning i snitt femton per län som hade anmält sig.

  Men bland annat länsstyrelserna i Stockholm, Värmland, Västerbotten och på Gotland har lyckats bättre än andra. Länsstyrelsen i Stockholm hade exempelvis fått in ett 50-tal anmälningar i början av sommaren.

  ”Alla inte uppkopplade”

  En anledning till att inte fler anmäler sig kan vara att länsstyrelserna har svårt att nå ut, tror Ylva Berry, som är betesförmedlare på länsstyrelsen i Stockholm.

  – Kanske skicka post, för alla är inte uppkopplade. Man kan inte nå alla med webbsidan, säger hon till radion.

  Flera länsstyrelser publicerar namn och kontaktuppgifter öppet på sina sajter för att djurägare och markägare ska hitta varandra, i andra län görs anmälan anonymt och sedan sköter länsstyrelsen själva matchningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen