Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2018

  Trefärgad SRB-kalv väcker uppståndelse

  Lilla Treo är en renrasig SRB-tjurkalv med dokumenterade anor. Ändå har han förutom rött och vitt även två tydliga svarta stråk i sin teckning.

   Treo har fått mycket uppmärksamhet för sin ovanliga färgteckning.
  Treo har fått mycket uppmärksamhet för sin ovanliga färgteckning. FOTO: Privat

  – Precis när jag såg den var den ju blöt – så då trodde jag att den var lite ojämnt blöt bara. Men sen när den torkade såg jag att den var trefärgad. Jag har jobbat med djur hela mitt vuxna liv, och jag har aldrig sett något sådant, säger Annika Johnsson, som är anställd på Jämsunda gård i Karlskrona kommun.

  När hon frågade Växas personal hade inte de heller sett något liknande.

  – Det var någon uppifrån från Växa som hörde av sig som skulle kolla i generna. Väldigt långt tillbaka fanns det någon annan ras – men ingenting som ska kunna synas i dag. Det är väl naturens nyck, helt enkelt.

  Det finns ingen annan teori vad det skulle kunna bero på?

  – Nej, det är nog bara slumpen. Jag delade ett foto på kalven på Facebook, och då var det någon som hörde av sig som hade en ko med en liten svart fläck, men den här teckningen hade de inte sett.

  Vad händer nu?

  – Jag är ju anställd, men vi har diskuterat lite att det kunde vara roligt att behålla den och ha som avelstjur. Problemet är att vi har lite platsbrist i år, på grund av att man inte blir av med slaktdjur. Det är redan överbeläggning, så det är inte helt lätt när man inte brukar behålla tjurkalvar. Så vi får se framöver hur vi gör – än så länge har vi inte bestämt oss.

  Jag ser att den har nummer 5080 – men har du gett den något annat namn?

  – Jag kallar den för Treo – den har ju tre färger.

  LÄS OCKSÅ: SRB är en ras med många förtjänsterLÄS OCKSÅ: Fler tvillingar när kor mjölkar mer

  Till toppen