Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2019

  Tre svenska produkter skyddas i Mercosuravtalet

  Det är den svenska alkoholen, inte bruna bönor eller Falukorv, som ska skyddas från sydamerikanska kopior i handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna.

   Bruna bönor från Öland skyddas inte av Mercosuravtalet.
  Bruna bönor från Öland skyddas inte av Mercosuravtalet. FOTO: Anna Nilsson

  Inom EU har elva svenska livsmedelsprodukter någon typ av ursprungsskydd som gör att deras namn bara får användas under vissa villkor. Hånnlamb kan till exempel bara vara kött från gutefår födda, uppfödda och slaktade på Gotland medan Hushållsost får tillverkas var som helst, men inte hur som helst.

  Ursprungsskydden tillhör ofta de känsligare delarna av förhandlingarna om handelsavtal mellan EU och länder eller regioner. I många delar av världen har utvandrare från Europa skapat sina egna varianter av traditionella livsmedel, matvaror som vid det här laget kan ha en egen 100-årig tradition. Det finns ofta ett starkt motstånd mot att inhemska producenter ska behöva ge upp etablerade namn som gorgonzola eller champagne.

  Bra utdelning för Sverige

  Förhandlingarna mellan EU och de fyra länderna i den sydamerikanska handelsunionen Mercosur var inget undantag, frågor om ursprungsskydd tillhörde de sista av besvaras. Till slut enades parterna om en lista på runt 350 produkter från EU och cirka 220 från Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay. Bland de europeiska produkterna finns tre svenska: Svensk vodka, Svensk punsch och Svensk akvavit. Frankrike har 63 namn på listan. Det kan låta mycket i förhållande till den svenska representationen, men inom EU har 760 franska produkter ursprungsskydd. I relation till antalet registrerade produkter gör alltså svenska livsmedel bättre ifrån sig än franska.

  Förhandlingarna mellan EU och Mercosur är avslutade. Just nu görs den juridiska finkamningen av avtalet. För att det ska träda i kraft permanent krävs det att EU-parlamentet, medlemsländerna i Rådet och samtliga nationella parlament i EU godkänner det. Brasiliens hantering av skogsbränderna i Amazonas och angränsande regioner har väckt frågor om avtalet bör godkännas. Frankrikes och Irlands premiärministrar har sagt att de inte tänker ratificera avtalet om Brasilien inte gör mer för att stoppa bränderna.

  Svenska livsmedel med ursprungsskydd i EU

  Hånnlamb

  Upplandskubb

  Kalix löjrom

  Bruna bönor från Öland

  Hushållsost

  Falukorv

  Skånsk spettekaka

  Svecia

  Svensk vodka

  Svensk akvavit

  Svensk punsch

  Relaterade artiklar

  Till toppen