Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2019

  Tre röster om läget på spannmålsmarknaden

  Det ligger fortfarande mycket spannmål inlagrad hos svenska lantbrukare efter årets skörd. Frågan många funderar på är när det är rätt tillfälle att sälja. ATL ringde tre aktörer från olika delar av marknaden och ställde frågan.

   Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.
  Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna. FOTO: OLA TORKELSSON

  Utfallet av årets svenska spannmålsskörd blev klart över femårssnittet men även i Europa togs bra skördar på flera håll. Det tillsammans med den stora exporten av spannmål från Storbritannien inför Brexit gör att det nu finns ett överskott i EU som pressar priserna.

  Men bilden är inte entydig. Andra faktorer pekar mot en prisuppgång. I USA och Kanada har inte lantbrukarna lyckats skörda färdigt på grund av den rådande väderleken. Det är prishöjande.

  – Där är vi nu, men skulle de amerikanska och kanadensiska bönderna hinna bli färdiga innan vintern slår till skulle det bidra till att sänka prisnivåerna globalt, säger Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Strängnäs.

  FOTO: Mostphotos

  Pristopp efter årsskiftet

  Han pekar också på bränderna i Australien som ytterligare en osäkerhetsfaktor.

  – Där ska man börja tröska i december. Hur det blir med det vet vi ingenting om just nu. Men det kommer sannolikt att påverka prisutvecklingen hur det än går, säger han.

  Joakim Karlssons rekommendation är ändå att sälja, från halva och upp till hela lagret.

  – Har du sedan något kvar kan du vänta till efter årsskiftet. Det brukar komma en liten pristopp vid månadsskiftet januari/februari. Då finns en efterfrågan sedan brukar det lugna sig, säger han.

   Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Strängnäs.
  Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Strängnäs. FOTO: Hushållningssällskapet

  En bit kvar till säljdags

  Prisnivåerna på vete har gått upp kring 30 öre sedan skörd men Johan Karlzén, ordförande Spannmålsodlarna tror att uppgången kan fortsätta.

  – Det känns som att det är en bit kvar uppåt innan det är dags att sälja. Jag hade nog väntat lite till. Det är min personliga uppfattning, säger han.

  Johan Karlzén menar på att det fortfarande fattas kring 30 öre på gårdsnivå för att priset ska komma i kapp kollegornas pris i Europa.

  – Vi kommer från en låg nivå i Sverige. I min värld finns det mer att hämta. Jag skulle sitta lugn i båten åtminstone fram till jul. Sedan får vi se vad om händer, säger han.

  Bengt Karlsson, regionchef Väst på Lantmännen, betonar i stället vikten av att fördela riskerna, ha en långsiktig strategi och hålla fast vi den.

  – Vår rekommendation är att du löpande går in och tar position på det du har lagrat hemma på gården och att du inte säljer allt på en gång utan successivt arbetar med avslut i volymerna, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen