Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 mars

  Tre häktade för brutala gårdsrån – så går utredningen

  Tre personer har häktats för en serie våldsamma gårdsrån i Skåne. Spår av dna i ett av offrens hem och blod på en rånares kläder är bevis som knutit de misstänkta till rånen.

   I januari gick polisen ut med en varning för att rånarna som verkade ha riktat in sig på mot äldre boende på avsides belägna gårdar på Söderslätt och Österlen kunde uppfattas som ”aggressiva och envetna i sitt sätt”.
  I januari gick polisen ut med en varning för att rånarna som verkade ha riktat in sig på mot äldre boende på avsides belägna gårdar på Söderslätt och Österlen kunde uppfattas som ”aggressiva och envetna i sitt sätt”. FOTO: Johan Nilsson/TT

  I januari utfördes en serie brutala och våldsamma rån mot äldre boende på avsides belägna gårdar på Söderslätt och Österlen.

  Det fjärde och sista fullbordade rånet utfördes den 30 januari och samma dag kunde en 18-årig kvinna och en 30-årig man gripas. Vid gripandet hittade man blodstänk på mannens kläder, efter analys bekräftades att blodet kom från målsäganden.

  Ytterligare en person, en 23-årig man, sitter häktad för inblandning i ett rån och är delgiven misstanke för två av rånen, uppger åklagare Emma Adolfsson för ATL.

  – Det är ett omfattande polisarbete som ledde fram till häktningen av den tredje personen. Det var utredningen kring de två personer som häktades först som gjorde honom intressant för utredningen. Vi fick även en dna-träff på honom från platsen för det första rånet.

  Tillvägagångssättet för de uppmärksammade rånen har väckt stor uppmärksamhet. I januari gick polisen ut med en varning för att rånarna kunde uppfattas som ”aggressiva och envetna i sitt sätt”.

  – Det som är utmärkande för de här rånen är att gärningspersonerna har sökt upp äldre människor som bor avsides på landet. De har varit väldigt målmedvetna i sitt sätt att ta sig in i bostaden där de trängt sig in och sedan misshandlat målsäganden, säger åklagare Emma Adolfsson.

  Efter ett av rånen fick en 90-årig man föras till sjukhus med ambulans. Flera av de målsägande har fått skador i form av revbensbrott och stora blånader från slag. Emma Adolfsson har inga uppgifter om att någon av de målsägande fått bestående men från misshandeln.

  Vad är nästa steg i utredningen innan ni kan väcka åtal?

  – Vi väntar på redovisning från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Utöver det finns det också uppgifter från förhör med de misstänkta som vi behöver kontrollera.

  Gårdsrånen i Skåne

  3 januari: Rånarna tränger sig in i en bostad på landsbygden. De använder en del våld och stjäl värdeföremål innan de lämnar platsen. Den 18-åriga kvinnan och den 30-åriga mannen misstänks för brottet som klassas som rån av normalgraden.

  15 januari: En lantbrukare rånas och blir misshandlad. Brottet rubriceras som grovt rån. Alla de tre som är häktade misstänks för brottet.

  20 januari: Rånförsök mot gård. Kvinnan och mannen som häktades först misstänks för rånförsöket. Målsäganden hann låsa dörren innan rånarna lyckades ta sig in.

  22 januari: En man blir rånad och misshandlad i sitt hem. Rånet klassas som grovt rån och de båda männen som sitter häktade är misstänkta för brottet.

  30 januari: Äldre par misshandlas och rånas. Brottet rubriceras som grovt rån. Några timmar efter rånet grips den 18-åriga kvinnan och den 30-åriga mannen. De misstänks båda två för brottet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen