Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 augusti 2018

  Tre föreningar ger respit till odlare

  Den extrema torkan gör att många odlare inte klarar att uppfylla fastprisavtalen i år. Nu går tre spannmålsföreningar gemensamt ut med ett års respit för odlare att uppfylla kontrakten.

   Per Ullberg, VD på Varaslättens Lagerhus, Lars Johansson, VD på Vallberga Lantmän och Erik Wildt-Persson, VD på KLF gör nu ett gemensamt undantag för att underlätta för lantbrukare som inte kan uppfylla sina fastpriskontrakt på grund av torkan.
  Per Ullberg, VD på Varaslättens Lagerhus, Lars Johansson, VD på Vallberga Lantmän och Erik Wildt-Persson, VD på KLF gör nu ett gemensamt undantag för att underlätta för lantbrukare som inte kan uppfylla sina fastpriskontrakt på grund av torkan. FOTO: Malin Eborn

  Under hösten och vintern passade många lantbrukare på att teckna fastprisavtal på maltkorn eftersom risken för prisfall var stor. Men torkan har inneburit en dubbel smäll, när kraftigt reducerade skördar gör att odlare inte kan uppfylla avtalen. För enskilda lantbrukare kan det handla om räkningar på tiotusentals till hundratusentals kronor för ouppfyllda kontrakt. Detta i en situation när ekonomin redan är mycket ansträngd till följd av de låga skördarna.

  – KLF, Varaslättens Lagerhus och Vallberga Lantmän finns i olika delar av landet men har mycket gemensamt. Vi har alla funderat på hur vi ska lösa situationen för drabbade odlare och har kommit fram till samma beslut, säger Erik Wildt-Persson, VD på Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF.

  Vill underlätta i likvidtetsbristen

  De tre föreningarna går nu ut med ett gemensamt undantag på grund av den extrema vädersituationen i år. Lantbrukare som inte kan uppfylla sina avtal får ett års respit och kan uppfylla kontrakten med nästa års spannmålskörd. Föreningarna ställer därmed upp med en slags lån till drabbade odlare.

  – Vi finns till för våra medlemmar, vi är kooperativa företag och nu hjälper vi våra medlemmar med likviditeten, säger Lars Johansson, VD på Vallberga Lantmän.

  När kvantiteten inte kan uppfyllas ska lantbrukaren enligt fastpriskontrakten betala mellanskillnaden mellan aktuellt marknadspris och det tidigare fastställda priset i kontraktet. Bakgrunden är att spannmålsföreningarna i sin tur måste köpa kvantiteter på marknaden till den aktuella prisnivån för att täcka sina ingångna avtal med kunder. Eftersom maltkornspriset stigit kraftigt under säsongen, motsvarar prisuppgången i många fall 700 till 800 kronor för varje ton som saknas.

  Rädsla för prisfall

  Att många odlare tecknat fastprisavtal på maltkorn i år beror på att det fanns en stor risk att priserna skulle gå ner i skörd. Eftersom höstsådden var mindre än normalt i stora delar av EU blev vårsådden stor vilket under normala förutsättningar skulle ha resulterat i en stor maltkornsskörd i EU med sänkta priser som följd.

  – Många var rädda för prisfallet och tecknade kanske mer än vad de normalt skulle göra, säger Per Ullberg, VD på Varaslättens Lagerhus.

  Men eftersom problemen med torka inte bara drabbat Sverige blev det i stället tvärtom och priserna stack i väg upp.

  – Ett avtal är ett avtal och det ska hållas, den inställningen har både vi och lantbrukarna. Vi har aldrig gjort detta undantag innan och vi hoppas att vi aldrig ska behöva göra det igen, säger Erik Wildt-Persson, KLF.

  LÄS OCKSÅ: Tidiga priskontrakt förvärrar läget för odlare.LÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratal.

  Omsättningar

  Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF, hade 2017 en nettoomsättning på 592 miljoner kronor och 736 medlemmar.

  Varaslättens Lagerhus hade för 2017/2018 en nettoomsättning på 711,8 miljoner kronor och 1896 medlemmar.

  Vallberga Lantmän hade en nettoomsättning på 485,3 miljoner och 977 medlemmar 2017.

  Källa: Föreningarnas årsredovisningar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen