Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2019

  Tre av fyra varglän saknar varningstjänst

  Länsstyrelsens varningssystem mot rovdjursangrepp finns i mer än hälften av Sveriges län men saknas i tre av de fyra stora varglänen.

   Av Sveriges fyra varglän erbjuder bara Örebro en varningstjänst mot rovdjursangrepp. Arkivbild.
  Av Sveriges fyra varglän erbjuder bara Örebro en varningstjänst mot rovdjursangrepp. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  12 av 21 länsstyrelser i landet erbjuder någon form av varningstjänst för rovdjursangrepp, visar en kartläggning som SVT har gjort.

  Men inte i varglänen Dalarna, Gävleborg och Värmland.

  – I Dalarna har vi haft rovdjur under en väldigt lång tid. Vi har valt att fokusera mer på andra förebyggande åtgärder, säger Jonas Bergman, enhetschef på enheten vilt på Länsstyrelsen Dalarna till SVT.

  Örebro har varningstjänst

  Av länsstyrelserna i varglänen är det bara Örebro som erbjuder en tjänst för rovdjursangrepp. Där skickas det ut varningar via sms eller mejl till tamdjursägare ifall ett rovdjursangrepp har skett i området.

  – Vi tycker det fungerar bra eftersom vi får ut information till djurägare efter att det skett angrepp. Det blir en liten heads up till djurägarna att nu har det hänt nåt i närheten, och med tanke på att det är störst risk för angrepp de närmsta veckorna så är det bra att vara lite mer observant, säger Caroline Lundmark, vilthandläggare länsstyrelsen Örebro till SVT.

  Delade åsikter om tjänsterna

  Men det är inte alla länsstyrelser som tycker att tjänsterna är bra. Dalarna och Gävleborg menar att ett sådant system kan ge en falsk trygghet, att tamdjursägare bara gör åtgärder om ett sms kommer, och inte annars. Dalarna har i stället valt att ha naturbevakare i tjänst och att jobba förebyggande.

  Värmland har tidigare haft SMS-varningar men slutade med det då nyttan inte vägde upp för nackdelarna.

  – Jag säger inte att det är en dålig tjänst att ha, men det var inte helt okomplicerat, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

  Dessa län erbjuder inte rovdjursvarningar från länsstyrelsen

  Dalarna

  Gotland

  Gävleborg

  Jämtland

  Norrbotten

  Skåne

  Värmland

  Västerbotten

  Västernorrland

  Källa: SVT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen