Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juni 2017

  Traktormarknaden backar

  Alla traktormärken utom ett minskar sin försäljning. Minitraktorerna tappar mest. Fyrhjulingarna fortsätter dock att öka kraftigt.

   John Deere ligger fortfarande först i registreringsstatistiken.
  John Deere ligger fortfarande först i registreringsstatistiken. FOTO: John Deere

  Jämfört med samma period förra året backar nyregistreringen av lantbrukstraktorer över tre ton med 10,5 procent. Minskningen kan ses i de flesta storlekar, förutom traktorer på mellan 160-250 hästkrafter där det finns en ökning.

  John Deere ligger fortfarande först i registreringsstatistiken även om man backar drygt nio procent jämfört med samma period i fjol. Valtra tappar hela 18 procent men lyckas ändå hålla andraplatsen före Massey Ferguson som bara tappar fem procent.

  Claas den enda som ökar

  Det enda märke som ökar är Claas. Efter bytet av generalagent från Lantmännen Maskin till Swedish Agro Machinery har nyregistreringarna varit nere och vänt på botten, men börjar nu återhämta sig.

  På minitraktorsidan har det skett stora förändringar i år. Förutom att marknaden tappat 22,5 procent jämfört med samma period förra året, har även topplistan förändrats. Kubota och John Deere har oftast legat i topp, men nu har de halkat ner. Foton har gjort ett ryck och ligger i topp. Klättrar gör också Goldoni som importeras av Hallant, och Iseki som ökar rejält och tar sig förbi John Deere och in på en tredjeplats.

  Explosion av ATV/UTV

  Kanske är det så att minitraktorerna får stryk av den fortsatta explosionen på ATV/UTV-marknaden. De traktorregistrerade fyrhjulingarna fortsätter sin dramatiska ökning. Jämfört med samma period förra året är ökningen 45 procent. Totalt traktorregistrerades 1530 fyrhjulingar mellan januari och maj.

  Läs mer: Smarta nyheter från ValtraPREMIUM. Så skiljer sig reservdelarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen