Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 november 1999

  Trädesgränsen sänks år 2001

  Sverige kommer med all sannolikhet att behålla samma trädesregler som i dag även nästa år. Men från och med 2001 vill regeringen sänka gränsen för träda till 30 procent.
  Något beslut om trädesgränserna för nästa år ännu inte taget men väntas komma vid regeringssammanträdet i början av december. Uppgifter om att gränsen för träda skulle sänkas till 30 procent redan nästa år har varit i omlopp men nu tycks det alltså inte bli så.
  – Det kan få orimliga konsekvenser för växtodlingen att komma med ändringar i regelverket så sent på året, säger departementssekreterare Carl-Johan Lindén på Jordbruksdepartementet.
  Men regeringens linje är att marken ska brukas aktivt, av aktiva brukare.
  Förutom att det handlar om att upprätthålla jordbrukspolitikens trovärdighet hos allmänheten handlar det också om mer jordnära saker, som att se till att trädan inte driver upp arrendepriserna. Därför är alltså inriktningen att dra ner den frivilliga trädan till 30 procent från och med år 2001.

  ”Aktivt brukande”
  För brukare med industri- och energigrödor förutses dock trädesgränsen förbli 100 procent. De grödorna ses av regeringen som ett tecken på aktivt brukande, med kontraktsskrivningar och kontinuerlig bearbetning.
  Vilka trädesgränser EU:s övriga medlemsstater väljer är det ännu för tidigt att sia om. Ett stalltips är att många länder kommer att hamna runt 50 procents träda.
  För de ”gamla” omställarna, som 1995 anslöts till EU:s regelverk men som under en femårsperiod tillåtits träda 100 procent av gården mot 70 procents ersättning, gäller att när kontrakten nu löper ut kommer de att i stödsammanhang behandlas som övriga brukare.

  ”Nödvändigt och bra”
  – Det är nödvändigt och bra att man inte genomför någon förändring av trädan för år 2000, säger LRF:s förhandlingschef Lars-Erik Lundkvist.
  – Men vi vill hålla öppet för vad som ska hända sen, det är inte självklart att trädesgränsen ska sättas till 30 procent. Jag kan förstå regeringens argument, att man är orolig för extensiva system. Men det återstår att se bland annat hur vallensilagesystemet kommer att falla ut. Ibland är det bra att ha någorlunda fasta spelregler.

  Sven-Olov Lööv

  Relaterade artiklar

  Till toppen