Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli

  Trädan minskar kraftigt – vallen ökar

  I år har det skett ett skifte mellan hur mycket areal som hålls i träda och hur mycket vall och grönfoder som odlas i Sverige. Det visar preliminära siffror från Jordbruksverket.

   Bakom förändringen ligger sannolikt förra årets torka som inneburit att många lantbrukare dragit ned på trädan i sam-ansökan och istället anmäler marken som vall.
  Bakom förändringen ligger sannolikt förra årets torka som inneburit att många lantbrukare dragit ned på trädan i sam-ansökan och istället anmäler marken som vall. FOTO: Mari Nälsén

  Den areal som anmälts om träda har minskat med 22 procent eller närmare 37 000 hektar, sedan i fjol. Minskningen kommer efter det att trädesarealen legat nära oförändrad i flera år. 2019 har samtidigt har den odlade arealen vall och grönfoderväxter ökat med närmare 36 000 hektar.

  Bakom förändringen ligger sannolikt förra årets torka som inneburit att många lantbrukare dragit ned på trädan i sam-ansökan och istället anmäler marken som vall. Ersättningsnivån i gårdsstödet förblir oförändrat oavsett om arealen anmäls som träda eller vall och grönfoder.

  Motiverat efter torkan

  – Skiftet mellan träda och vall i år är helt logiskt, enligt Lars-Erik Lundkvist, expert konkurrenskraft och regelförenklingar på LRF, som på det stora hela ser växlingen som en positiv förändring.

  – Det har varit helt motiverat att minska onödig trädesareal till följd av torkan i fjol. Nu slipper du krånglet med att inte få skörda trädan före ett visst datum, som i år är 15 augusti. Att vänta så länge med att skörda påverkar också fodervärdet påtagligt. Vall kan du skörda när du vill, säger Lars-Erik Lundkvist.

  Han ser det också som ett tecken på att jordbruket nu vill använda marken för produktion, helt i linje med livsmedelsstrategin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen