Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2016

  Efter kritiken – trädan förlängs inte

  Jordbrukskommissionären backar från en av de förändringar i villkoren för förgröningsstödet som kritiserats mest. Minimiperioden för träda förblir sex månader.

  FOTO: Tove Nilsson

  Förslaget att en träda måste ligga i minst nio månader, inte sex, har fått skarp kritik från lantbrukshåll, och från en majoritet av EU:s medlemsländer.

  Vid gårdagens jordbruksministerråd meddelade jordbrukskommissionär Phil Hogan att förslaget dras tillbaka.

  Minst lika impopulärt

  EU-kommissionen överger däremot inte att det ska bli förbjudet att använda bekämpningsmedel på ekologiska fokusarealer, ett förslag som är minst lika impopulärt som det om förlängd träda. Phil Hogan vidhåller att det är en viktig förändring för att upprätthålla syftet med förgröningsstödet; att göra jordbruket mer miljövänligt.

  – Vi fortsätter med förbudets princip, sa jordbrukskommissionären vid en presskonferens efter jordbruksministerrådets slut.

  Inte införas förrän 2018

  En annan ändring från tidigare förslag är att förändringarna inte måste införas förrän 2018, med möjlighet för de länder som vill att tillämpa dem redan nästa år.

  18 medlemsländer, bland dem Sverige, har protesterat mot förändringarna i trädan och förbudet mot växtskyddsmedel.

  För att stoppa EU-kommissionens förslag krävs det en kvalificerad majoritet i ministerrådet eller en majoritet i EU-parlamentet.

  RELATERAT: EU-länder protesterar mot ändringar i förgröningsstödet

  Relaterade artiklar

  Till toppen