Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2017

  TPP räddat i sista stund - Japan öppnar för ökad EU-handel

  Tokyo.

  Efter en sista kraftansträngning från Japan ligger vägen nu öppen för ett frihandelsavtal mellan länderna runt Stilla Havet.

   Länderna som förhandlat om TPP-avtalet.
  Länderna som förhandlat om TPP-avtalet.

  I frånvaro av USA, som dragit sig ur, och Kina, som valt att gå sin egen väg kunde de 11 kvarvarande nationerna i Trans Pacific Partnership (TPP) enas efter en maratonförhandling i Danang i Vietnam.

  Samtidigt öppnar sig nya möjligheter för EU-länderna efter det att unionens handelskommissionär Cecilia Malmström i samtal med japanska regeringsföreträdare kommit överens om att i stort sett slopa de flesta nu existerande importtullarna.

  Japan har på kort tid seglat upp som frihandelns främsta förespråkare i stillahavsregionen, men det var på håret att TPP-förhandlingarna skulle gå i stöpet när Kanada i sista stund hotade dra sig ur. Något som vissa bedömare menar berodde på påtryckningar från USA. President Donald Trump har upprepade gånger gjort klart att han föredrar bilaterala avtal eftersom USA i hans ögon alltid drar det kortaste strået i överenskommelser som involverar fler stater än två.

  LÄS OCKSÅ: Avtalet med USA som kan krossa Japans jordbrukare

  Under Trumps nyligen avslutade Asienresa anklagade Trump både Kina och Japan för att åka snålskjuts på USA – uttalanden som lade viss sordin på i övrigt vänskapliga möten.

  Kina har aldrig varit intresserat av att delta i TPP, utan har fört fram egna initiativet Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Avtalen skulle i princip kunna komplettera varandra, men bedömare frågar sig om de inblandade staterna orkar driva två så pass komplicerade förhandlingar samtidigt.

  LÄS OCKSÅ: Trumps politik står USAs jordbrukare dyrt

  För EU:s del ligger vägen nu öppen för ökad export av jordbruksprodukter. Fläskkött, pasta, ost och vin ses som exportvinnare i det korta perspektivet, samtidigt som japanska bilar och elektronik blir billigare i Europa då EU gått med på att i stort sett slopa existerande tariffer.

  På lite längre sikt förutspås att handeln med jordbruksprodukter mellan EU och stillahavsregionen kommer att ta fart på allvar, i synnerhet med tanke på de nya transportleder genom Asien som Kina håller på att bygga – motorvägar, järnväg och sjöfart i ett jätteprojekt som går under namnet One Belt, One Road eller den nya Sidenvägen.

  EU:s handel

  • Mellan 2011 och 2016 ökade EU:s export av livsmedel, drycker och tobak med 31 %

  • Under samma period ökade EU:s import av maskiner, bilar och transportutrustning med 25 %

  • Det totala värdet av EU:s varuhandel (export plus import) uppgick 2016 till 3 453 miljarder euro. (Källa: Eurostat)

  LÄS OCKSÅ: Sverige öppnar för nej till ny ekolagLÄS OCKSÅ: Nu gör kommunen det lättare för arrendeböndernaLÄS OCKSÅ: Onykter i sadeln – ljög i rätten

  Relaterade artiklar

  Till toppen