Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2018

  Torrt väder ger tidig start på vallskörden

  Svedala.

  På Hyby gård i sydvästra Skåne, är vallskörden i full gång. Sedan i tisdags är sju man i gång och slår 65 hektar gräs och lucern.

  Solen gassar och temperaturen på fälten har väl passerat 25 grader. Så har det varit de senaste dagarna och det var länge sedan vi såg något regnande att tala om. På flera håll väntas första vallskörd tas till helgen eller i nästa vecka. Karl-Johan Jönsson i Hyby i Svedala tar det säkra före det osäkra och är redan i gång.

   Sedan i tisdags är sju man i gång och slår 65 hektar gräs och lucern på Hyby gård i sydvästra Skåne.
  Sedan i tisdags är sju man i gång och slår 65 hektar gräs och lucern på Hyby gård i sydvästra Skåne. FOTO: Hans Dahlgren
   Karl-Johan Jönsson i Hyby i Svedala.
  Karl-Johan Jönsson i Hyby i Svedala. FOTO: Hans Dahlgren

  – Det torkar så pass fort nu att vi stränglägger direkt. Och om någon timme kommer hacken, säger Karl-Johan Jönsson, som driver Hyby gård med 300 mjölkkor.

  Det har varit extremt torrt den senaste tiden och det är anledningen till att han tar skörden redan nu.

  – Torkan har lett till att det har slutat växa men gräset ser ändå fint ut. Det hade kanske varit optimalt att vänta några dagar till men vem vet när det kommer regn. Det är lika bra att ta det nu medan det är säkert, säger han.

  Hyby gård satsar också på rent gräs utan insådd av till exempel klöver och annat. Det gör att man kan gå in och ta skörd när det passar utan att vänta in att allt mognat.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Lucern odlas separat på fält närmare själva gården.

  – Vi tar skörd på den också även om den är klassad som fokusareal. Sedan blandar vi i silon hemma på gården, säger Karl-Johan Jönsson.

  I fjol kunde han ta fyra vallskördar och räknar med att göra det samma i år.

  – När vi är klara för i dag är det bara att hoppas på lite regn. Sedan kan vi ta nästa vallskörd om tre veckor, avslutar Karl-Johan Jönsson.

  LÄS OCKSÅ: Skadegörare ett problem för vårbruketLÄS OCKSÅ: Vårkorn den största spannmålsgrödan i år

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen