Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2018

  Torkdrabbade finländska bönder hotas av utmätning

  Torkan har slagit hårt mot bönderna i Finland, och än så länge har de inte fått något statligt krispaket. På nätet säljs nu mer lantbruksmaskiner än normalt.

   Många bönder i Finland har drabbats hårt av sommarens torka. Arkivbild.
  Många bönder i Finland har drabbats hårt av sommarens torka. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den torra sommaren har lett till dåliga skördar runt om i Finland, framför allt i landets västra och södra delar. På vissa håll ser spannmålsskörden ut att hamna mellan 50 och 60 procent.

  Nu efterlyser flera bönder statliga stödpengar, likt de som svenska bönder kommer att få del av i år och nästa år.

  – Ute på gårdarna är det faktiskt kritiskt, det här märks genom att vi har en anhopning hos utmätningsmännen redan nu. Och man kan använda en enkel metod: titta på nätauktionerna, där är mer lantbruksmaskiner än normalt, säger Mats Nylund på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, till Sveriges Radio.

  Svenska lantbruksproducenternas centralförbund är de svenskspråkiga lant- och skogsbrukarnas centralorganisation i Finland. Deras avdelning i det sydliga landskapet Nyland har tidigare krävt ett statligt krispaket till det finska landbruket på 100 miljoner euro, drygt en miljard kronor.

  LÄS OCKSÅ: Missväxt dämpar dansk tillväxtLÄS OCKSÅ: Miljardstöd till tyska bönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen