Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2018

  Torkan tvingar Svenska Foder till sparprogram

  Svenska Foder genomför kraftfulla rationaliseringar och lanserar ett sparprogram på över 10 procent, till följd av den dåliga spannmålsskörden.

   - Målet är att spara i alla fall 50 miljoner kronor vilket motsvarar en nedskärning på över 10 procent av den totala kostnadsmassan över nästa år, säger Carsten Klausen till ATL.
  - Målet är att spara i alla fall 50 miljoner kronor vilket motsvarar en nedskärning på över 10 procent av den totala kostnadsmassan över nästa år, säger Carsten Klausen till ATL. FOTO: Göran Berglund

  Årets stora skördetapp har lett till att Svenska Foder, liksom många i branschen, kommer att få problem med att fullt ut leverera svensk spannmål på de kontrakt som tecknats.

  – Vi brister i såväl volym som kvalitet på kontrakterade varor och jag tror att alla är förlorare på den dåliga skörden, säger Carsten Klausen, vd på Svenska Foder.

  Han menar att det är för tidigt att sätta någon prislapp på det svaga skördeutfallet för Svenska Foders del, men konstaterar att ”det handlar om ett stort miljonbelopp”.

  ”Bättre rustade”

  Som en effekt av de minskade intäkterna har koncernen sjösatt ett internt sparprogram som ska slimma organisationen och göra Svenska Foder mer konkurrenskraftigt och bättre rustade för framtiden.

  – Målet är att spara i alla fall 50 miljoner kronor vilket motsvarar en nedskärning på över 10 procent av den totala kostnadsmassan över nästa år, säger Carsten Klausen.

  Områdena Frakt och Energi står i fokus men inriktningen är att sänka kostnaderna inom hela koncernen.

  I dag har koncernen kring 300 anställda och inga ytterligare personalnedskärningar är planerade. I stället kommer arbetsstyrkan fortsätta att minskas med naturliga avgångar.

  Däremot påverkas den inhyrda personalen av nedskärningarna. Det kan till exempel handla om personer från Farmartjänst som arbetar i spannmålsmottagning och lager, samt viss labbpersonal. Totalt handlar det om över 30 personer.

  Redan sparat

  – Vi började skicka hem bemanningsanställda redan i somras när vi började ana hur svag skörden skulle bli. Där bedömer jag att vi redan har sparat en hel del miljoner kronor, säger Carsten Klausen.

  Svenska Foder omsatte cirka 4 miljarder kronor 2017 och gjorde ett resultat på 50 miljoner kronor. Carsten Klausen vill ännu inte säga något om årets resultat och omsättning efter skördetappet.

  – Det är för tidigt att säga. Det är klart att omsättningen minskar med lägre volymer efter den svaga skörden men resultatet beror bland annat på hur väl vi kommer igenom detta med de tecknade kontrakten, säger han.

  Nya tider – nytt tänk

  Carsten Klausen menar att en lärdom som går att dra efter årets skörd är att saker och ting inte kan göras på samma sätt som förr.

  – Rent generellt kan man säga att det vi gjorde för fem år sedan inte räcker till idag. Därför måste vi tänka nytt nu, annars är vi kanske inte ens kvar om fem år. Organisationen måste spetsas till för att vara en konkurrenskraftigt aktör på den svenska marknaden även i framtiden, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Spannmålsodlarnas ordförande: ”Många är uppgivna och pressade”LÄS OCKSÅ: Försöker hitta lösningar för odlareLÄS OCKSÅ: Bättre resultat för Svenska Foder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen