Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2018

  Efter två katastrofala skördeår – skänker bort 68 grisar

  Resta gård

  Grisar bortskänkes! Torkan får Resta gård utanför Örsundsbro att ta till drastiska åtgärder och nu skänker gården bort 68 grisar mellan 70 och 90 kilo.

  – Det är bara att inse faktum, det kommer inget regn, säger Anna Hane på Resta gård.

   Torkan har tvingat Anna Hane på Resta gård i Örsundsbro tvingats till ett drastiskt beslut. Nu skänker man bort 68 grisar, motsvarande ett värde på 1,2 miljoner kronor
  Torkan har tvingat Anna Hane på Resta gård i Örsundsbro tvingats till ett drastiskt beslut. Nu skänker man bort 68 grisar, motsvarande ett värde på 1,2 miljoner kronor FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Det ringer hela tiden i Anna Hanes telefoner. Anledning är det nödrop som hon sent i går kväll la ut på gårdens Facebooksida om att man nu skänker bort nästan hälften av sina 145 grisar. Efter en dålig skörd under förra året med först torka och sedan alltför mycket regn och nu årets ihållande torka, bestämde man sig för detta drastiska beslut.

  Vi insåg att vi inte heller i år kommer att få vare sig tillräckligt med foder eller halm. Vi köper foder för 35 kronor om dagen per gris, vilket ger en total foderkostnad på 15 000-18 000 kronor per gris och det går inte, säger Anna Hane.

  Många intresserade

  Intresset är enormt, även från människor som aldrig haft en gris tidigare i sitt liv. Men kraven är att enbart företag kommer i fråga som har produktionsplatsnummer, tidigare erfarenhet av grisar, kan lova att grisarna får fortsätta att vara utegrisar och dessutom skickar ett foto på grisarnas nya hem.

  Att skicka grisarna på slakt var inget alternativ, enligt Anna Hane. De stora slakterierna vill inte ta emot deras grisar av logistiska skäl och det mindre slakteri som Resta sedan tidigare anlitar, har inte kapacitet. Det innebär ett stort ekonomiskt bortfall på cirka 1,2 miljoner för Resta, vilket är värdet på grisarna vid direktförsäljning. Men läget är ansträngt, inte bara ute på fälten utan även ekonomiskt.

  – Vi har bara fått 20 millimeter sedan början på maj och när vi gick in i juli med samma hetta, så fick vi fatta beslutet. Det rinner ut hundra tusen kronor i månaden i extra foderkostnader och det gör att vi har hamnat i ett moment 22. Vi har inte råd att investera i en egen foderanläggning som vi hade planerat, säger Anna Hane.

   Resta gård är inte ensamma om att ha magra beten. Torkan har varit tuff i Uppland och det märks på vallskörd, spannmålsfält och betesmarker.
  Resta gård är inte ensamma om att ha magra beten. Torkan har varit tuff i Uppland och det märks på vallskörd, spannmålsfält och betesmarker. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Det finns flera planerade investeringar som eget charkuteri, en fryscontainer och en ny lagård för 60 mjölkkor. Allt detta får nu vänta tills vidare.

  Sadlade om

  Efter en karriär som IT-entreprenörer köpte Anna och hennes make Fredrik Hane Resta för sju år sedan med målet att bedriva en ekologisk diversifierad gård med många djurslag, besöksverksamhet, förädling, gårdsbutik, kafé och mycket annat. På gården finns växtodling, grönsaksodling, lamm, grisar, mjölkkor och dikor.

  Hoppas på andra skörd

  Anna Hane planerar inte att minska några av de andra djurslagen. Visserligen har vallskörden hittills varit dålig, cirka 25 procent mot ett normalt år, men hon hoppas på en andra skörd. De har också via kontakter med grannar fått slå vall på obrukade beten, något hon är väldigt tacksam över.

  Under de två närmaste dagarna kommer man att lasta grisar till de nya ägarna.

  – Jag är rörd över erbjudandena om all hjälp och har fått en enorm respons, säger Anna Hane.

  Resta Gård, Örsundsbro

  Ägare: Anna och Fredrik Hane, sedan 2011.

  Areal: 550 hektar, varav cirka 350 hektar skog, 130 åker och resten vall och beten

  Animalieproduktion: 50 nöt, varav 5 mjölkkor. 145 grisar, varav man nu ger bort 68 stycken. 150 får och lamm.

  Odling: Viss grönsaksodling som sparris.

  Övrig verksamhet: Gårdsbutik, kafé och besöksverksamhet. Butik i Stockholm som för tillfället är stängd.

  Antal anställda: 4 heltider

  Relaterade artiklar

  Till toppen