Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli 2018

  Torkan gör flyghavren svårupptäckt

  Flyghavren har börjat drösa på flera håll i södra Sverige. Torkan gör plantan mindre och mer svårupptäckt men bekämpningen har börjat.

   Stefan Hultquist i Fjugesta i Närke har kört över 300 hektar spannmål och bara hittat tolv strån flyghavre.
  Bild 1/2 Stefan Hultquist i Fjugesta i Närke har kört över 300 hektar spannmål och bara hittat tolv strån flyghavre. FOTO: privat
   Det är aldrig för sent för att plocka flyghavre.
  Bild 2/2 Det är aldrig för sent för att plocka flyghavre. FOTO: Lasse Skog

  Värmen och den långa torkan och har stressat grödor över hela Sverige den här säsongen. I Skåne ligger de höstsådda grödorna i många fall ett par tre veckor före den vanliga tidtabellen. Det gäller också den besvärliga flyghavren som följer rytmen och redan har börjat drösa, framför allt i torkskadade områden.

  Jordbruksverket har börjat få in rapporter från hela landet om förekomst av flyghavre.

  – Det är ett stort spann sett över landet men det är hög tid att gå igenom fälten och plocka bort den. I de tidiga höstsådda grödorna som ska tröskas inom några veckor är det är det nog i sista momangen, säger Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Växtskyddscentralen Alnarp.

  Men han understryker att också i vårsådda grödor, där förekomsten av flyghavre kanske är störst, är det hög tid att gå igenom fälten.

  Kortare än normalt

  Det är den som brukar marken som enligt lag är skyldig att hålla fältet fritt från axat flyghavre genom handplockning eller kemisk bekämpning.

  – Det är aldrig försent att plocka den. Flyghavren drösar under en längre period och även om den redan drösat kan det finnas kvar kärnor i den, säger Anders Adholm, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

  I år har torkan lett till att själva plantan sannolikt är kortare än normalt och därmed mer svårupptäckt.

  Hittade tolv strån

  Stefan Hultquist på Stickninge Lantbruk i Fjugesta i Närke har precis kört över 300 hektar spannmål och bara hittat tolv strån flyghavre.

  – I fjol plockade vi tre sopsäckar med flyghavre. Den är svår att hitta i år. I vanliga fall brukar något strå sticka upp kanske 20 centimeter och sedan hittar man ett par till men nu är de inte längre än precis bara över axen på kornet. Visst finns de där även i år men de gömmer sig längre ned i spannmålen, säger han.

  Det är första gången i år som Stefan Hultquist är ute och letar flyghavre.

  – Men jag kommer att ge mig ut en gång till om kanske två veckor. Det måste göras innan spannmålen börjar gulna, säger han.

  Så håller du rent från flyghavre.

  Plocka och bränn upp flyghavreplantor innan de drösar.

  Bränn avrens och annat avfall som innehåller flyghavrekärnor.

  Rengör maskiner, vagnar och emballage.

  Täck transporter.

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen