Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juni 2018

  Torkan ger fårbönder problem för lång tid

  Den långa torkan ställer till det för lammproducenter. De tvingas avvänja lammen tidigare för att klara situationen.

  – Problemet är betet. Det börjar ta slut och där det är betat kommer ingen återväxt, säger fårbonden Lennart Pettersson, Skara.

  Lennart Pettersson har 220 tackor, 400 lamm och 100 dikor på gården i Härlunda utanför Skara. Han brukar 300 hektar, varav 180 hektar naturbete. Det är en ekologisk, gräsbaserad produktion utan kraftfoder.

  – Kommer det regn nu är det inget problem för oss, vi har en hel del madmarker och mossmarker och de är vattenhållande. Vi skördar en del nu och det är jättebra gräs, säger Lennart Pettersson.

   Torkan tvingar vissa fårbönder att minska på djurantalet, andra lägger ned lammproduktionen helt.
  Torkan tvingar vissa fårbönder att minska på djurantalet, andra lägger ned lammproduktionen helt. FOTO: Maria Eremo

  Samtidigt noterar han att det inte är någon återväxt där första skörden slogs för tio dagar sedan. Samma sak gäller för betet.

  Ingen återväxt

  – Vi har ett rotationssystem där de kommer tillbaka på tre veckor. Där det betades för tre veckor sedan har det inte växt någonting, säger han.

   Lennart Petterson, Skara, klarar torkan tack vare vattenhållande marker.
  Lennart Petterson, Skara, klarar torkan tack vare vattenhållande marker. FOTO: Eva Westin

   Lennart Pettersson tillhör de fårbönder som hittills har klarat sig bra i torkan, men så är inte läget för alla, säger Tomas Olsson, ordförande för Lammproducenterna.

  – Det finns de som stödutfodrar med grovfoder ute på bete, men det blir inte samma sak. Du får en sämre tillväxt, samtidigt som du tar av dina lager, säger han.

  Andra väljer att beta sina marker efter första skörden, istället för att ta en andra skörd.

  Lägger ner

  – Det är så man försöker hanka sig fram. Det blir att man skjuter problemet framför sig eftersom det inte finns foder att få tag på i Sverige. Alla lager är tömda, säger Tomas Olsson.

  Han befarar att foderbrist i vinter leder till krympande volymer både på kort och på lång sikt.

  Vissa bönder tvingas minska på djurantalet, andra väljer att lägga ned lammproduktionen helt.

  – Det är absolut inte det här vi vill ha just nu för att få det där lyftet som vi så väl behöver. Marknaden för lamm finns och vi har haft en framtidstro, men det här gör att många kanske tappar lusten, säger Tomas Olsson.

  Lägre fruktsamhet

  Han menar att det verktyg som återstår är att vänja av lammen tidigare för att ge dem det bästa betet. Då kan de växa och skickas till slakt i tid. Tackorna klarar sig på ett magrare bete när de är sinlagda.

  – Men det får konsekvenser. Har du ett dåligt bete nu, får du inte upp tackorna i kondition till hösten när de ska betäckas. Det hänger i nästa år, för då får du kanske lägre fruktsamhet på dem. Du har följdeffekter.

  Fakta fårföretag

  2017 fanns 9 278 fårföretag i Sverige enligt Jordbruksverkets statistik. Det var en ökning med sex procent från 2016.

  Svenskarnas konsumtion av lammkött ökade mellan 2016 och 2017 från 1,8 till 1,9 kilo per person. Därmed var lamm det enda köttslag som svenskarna åt mer av under perioden.

  LÄS OCKSÅ: Nu sinar brunnarna LÄS OCKSÅ: Pressat läge efter två torrår på radLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop i torkans spår

  Relaterade artiklar

  Till toppen