Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juni 2018

  Torkan ger jobb i branschen

  Borgeby

  Värme och torka skapar foder- och vattenbrist, men ger också högtryck för problemlösarna.

  Brunnsborrare och grovfoderhandlare hade gott om besökare på Borgeby Fältdagar.

   Fredrik Olsson, brunnsborrare.
  Bild 1/2 Fredrik Olsson, brunnsborrare. FOTO: Marcus Frennemark
   Torkan leder till brist på bete och grovfoder.
  Bild 2/2 Torkan leder till brist på bete och grovfoder. FOTO: Marcus Frennemark

  Det kommer att bli ont om foder över hela landet. Hur allvarlig bristen blir kommer beror på vädret de närmaste veckorna. Den bedömningen gör Lasse Kuusiniemi på Kuusiniemi Gödning och Lantbruksprodukter AB, som handlar med grovfoder över hala landet.

  Ett normalår börjar han lista intresserade köpare och säljare efter Borgebymässan. I år fick listan upprättas redan innan och den fylldes på med många namn under fältdagarna.

  Lång lista

  – Listan på köpare är naturligtvis längre än listan på säljare. Men köparna vet inte hur mycket de behöver ännu. Det finns ju hopp om att vädret ska slå om, säger Lasse Kuusiniemi.

  Att prisbilden blir högre på både ensilage och halm är ingen djärv gissning. Hur mycket högre kommer att visa sig längre fram, för ensilage i juli och halm i augusti. Lasse Kuusiniemi är övertygad om att fler lantbrukare kommer att pressa och bärga halm i år.

  – Ekonomiska skäl talar för det, men det finns också många spannmålsbönder som verkligen vill hjälpa drabbade kollegor, säger han.

  Sinande brunn

  Fredrik Olsson på HP Borrningar AB har mycket att göra. Torkan har fått grävda brunnar att sina på många håll och han får ofta påringningar från människor som har ett akut behov av att borra brunn.

  – Sedan är det förstås skillnad på vad som är akut om du är lantbrukare med 400 kor eller villaägare med en gulnande gräsmatta, säger Fredrik Olsson.

  På fältdagarna är det lantbrukets behov av vatten som står i centrum och det blir flera noteringar i orderblocket. En rigg för brunnsborrning fungerar som inkastare till montern, men den hade egentligen behövt borra även under mässdagarna.

  – Vi har tio maskiner i firman och även den här borde egentligen ha varit ute på jobb. Men direkt efter mässan, på fredag, ska den sättas i arbete igen, säger Fredrik Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Foderbristen tvingar honom sälja sina tackorLÄS OCKSÅ: Torkan kan slå hårt mot unga lantbrukare

  Relaterade artiklar

  Till toppen