Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2018

  Torkan kan ge politikerna klarare bild av lantbrukets förutsättningar

  KRÖNIKA | Allt var upplagt för en alldeles vanlig valrörelse. Men så slutade det regna.

  FOTO: Kalle wilhelmsson

  I början av sommaren var det säkert som amen i kyrkan att valrörelsen skulle domineras av samma frågor som legat överst på den politiska dagordningen i månader: säkerhet, invandring och integration. Områden som är att betrakta som ständigt aktuella, skola, vård, omsorg, väntades göra gästspel i debatten. Sedan kom torkan.

  Plötsligt var det inte bara de vanliga misstänkta, partiernas talespersoner på området, som pratade jordbruk. Finansministern drogs in för att presentera regeringens krispaket och inom sex dagar skickade Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ut sina partiledare på gårdsbesök för att uttrycka sitt stöd för bönder som står inför foder- och likviditetsbrist. ”Kisande mot faluröd ladugårdsvägg” var veckans valrörelselook.

  En del av de föreslagna åtgärderna var gamla käpphästar som värmts upp i hettan, som ytterligare sänkt dieselskatt för lantbruket, andra var nya med sikte på den akuta krissituationen, som att hyra frysfartyg för att få ner slaktköerna. Tankar om den långsiktiga överlevnaden för svenskt jordbruk i ett förändrat klimat var det glesare med. De passar sämre i formatet ”10 minuters presentation med illustrativa kor”, och det är ju inte som om de akuta lösningarna inte var efterfrågade.

  Faktum är dock att alla krisstöd i världen inte kommer att stoppa klimatförändringarna, och tillfälliga insatser ger inte lantbruket verktyg för att anpassa sig till, och motverka, dem. Men kanske kan torkan ge politikerna en klarare bild av hur viktigt det är att skapa förutsättningar för ett både klimatanpassat och klimatvänligare lantbruk.

  Problemet är förstås att lika snabbt som en fråga seglar upp på dagordningen kan den sjunka igen. Nu brinner bilar i Västsverige och fokuset har skiftat tillbaka till säkerhetsfrågorna. Minnet av svettiga pressträffar på soliga gårdsplaner och vandringar på gulnade fält riskerar att blekna långt före den nionde september.

  LÄS MER: Centerpartiet vill lägga mer krisstöd per djurLÄS MER: Här är regeringens krispaket för torkan

  Relaterade artiklar

  Till toppen