Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2019

  Äpplen och hästar ger bästa lönsamheten

  Häst och frukt. I de segmenten finns Sveriges lönsammaste lantbruksaktiebolag, enligt en sammanställning som ATL gjort.

   Fruktodlare och hästföretag hamnar högst på ATLs 50-lista över de mest lönsamma aktiebolagen inom de gröna näringarna.
  Fruktodlare och hästföretag hamnar högst på ATLs 50-lista över de mest lönsamma aktiebolagen inom de gröna näringarna. FOTO: Istock och Ann Lindén

  Äppelodling. Travhästavel. Och dressyr. Det är verksamheten i Sveriges tre lönsammaste lantbruksaktiebolag. Åtminstone blir topplistan så utifrån ett femårsperspektiv för de aktiebolag som är kopplade till jordbruk.

  – Lönsamheten är väl något så när bra, säger Kjell Svensson som driver Brinkhagens Frukt nordost om Kristianstad.

  11 hektar med Discovery, Aroma och Ingrid-Marie i spaljéodling är alltså Sveriges lönsammaste jordbruksföretag.

  – Har man inte större gård än man har så får man ha lite specialodling för att det ska bli någonting av det hela, det går inte att odla spannmål på 11 hektar och leva på det, säger Kjell Svensson, som ligger i topp på ATL:s lista.

  Hingstar för avel

  Tvåa på listan är World Trot Scandinavia i Boden som sysslar med avelsverksamhet, uppfödning, köp och försäljning av hästar. Bolaget representerar nio travhingstar för avel.

  Trean på listan är den meriterade dressyrryttaren Tinne Wilhelmsson Silfvéns företag Tivisi i Upplands Väsby. Bolaget bedriver träning och utbildning av häst och ryttare, tävlingsverksamhet inom dressyr, försäljning av ridhästar och utrustning. Lönsamheten är enorm eftersom bolaget inte har några utgifter att tala om.

  Hästbolag högt upp

  Av ATL:s rankinglista kan man få intrycket att hästverksamhet är det lönsammaste man kan syssla med inom lantbruk. 7 av de 10 lönsammaste företagen har med hästar att göra. Och tre av dem är hovslagare.

  – Lönsamheten är väldigt bra, de som har ett hovslageriföretag går bra. Många har för mycket att göra, säger Johanna Svensson, vice ordförande i Svenska Hovslagarföreningen.

  På vissa håll i Sverige är det brist på hovslagare och på andra håll är det en överetablering och priserna skiljer sig åt. Men många hovslagare har fullt upp och kan dessutom ta bra betalt för sitt slit. Man kan få upp till 2 000 kronor för att sko om en häst.

  – Det är en bra prissättning som gör att man kan ut en bra ersättning, säger Johanna Svensson.

  Så har vi räknat ut lönsamheten

  Med hjälp av kreditupplysningsföretaget Syna har ATL beställt fakta ur bokslut från alla aktiebolag som anmält att de främst sysslar med jordbruk eller är ett serviceföretag till jordbruk. Sedan har företag som har gått med vinst de senaste fem åren och har en omsättning över 250 000 kronor plockats ut. Företagen har rankats utefter deras femårsmedel när det gäller avkastning på totalt kapital, det vill säga resultatet före finansnetto i procent av balansomslutningen. ATL har valt att se på lönsamheten över fem år för att fånga in företag som är lönsamma oavsett tillfälliga konjunktursvängningar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen